Al het nieuws

Vakantie schrappen is roofbouw!

Als CNV Zorg & Welzijn roepen we leden op die geen vakantie mogen opnemen, zich bij ons te melden. Je hebt een wettelijk recht om je vakantie op te nemen.

De afgelopen tijd horen en lezen we soms signalen dat werkgevers hun medewerkers onder druk zetten om door te werken. Aan alle kanten wordt bijvoorbeeld de druk gevoeld om achterstanden in planbare zorg in te halen. En toch is het ongezond voor werknemers om geen vrij te nemen, en dom voor werkgevers om vakanties te weigeren.

Van de wet mag je vakantiedagen opnemen wanneer jij dat wilt, en je hebt het recht om minimaal twee weken aaneengesloten vrij te zijn. Dus wij roepen je op: neem die vakantie waar je recht op hebt. Een werkgever kan alleen in heel bijzondere gevallen verlof weigeren, of zelfs al toegekende vakantiedagen intrekken. Als dat gebeurt: laat het ons weten. Wij kijken dan – in direct contact met werkgever, of samen met de ondernemingsraad – of de weerstand van de baas wel terecht is.


Loyaliteit of roofbouw

Na het afgelopen jaar vol corona-zorg lopen medewerkers in zorg en welzijn op hun tandvlees. Er wordt misschien een beroep gedaan op loyaliteit jegens je team of je cliënten. Maar vergeet niet: als jij geen vakantie inplant, zal niemand je op vakantie laten gaan. Als je niet de kans pakt om bij te tanken, pleeg je uiteindelijk roofbouw op jezelf. Personeel én werkgevers moeten dat niet willen: de roofbouw zal leiden tot veel langdurige uitval van werknemers. Dat kunnen we voorkomen.

Ben jij al lid?

Onze steun aan zorgmedewerkers – dat we in gesprek gaan met werkgever of ondernemingsraad – is een van onze diensten aan leden van onze vereniging. Dat we opkomen voor goede vakantieregelingen in de cao, daarvan profiteert heel werkend Nederland.

Ben jij nog geen lid of wil je ons ondersteunen? Neem dan contact met ons op en we vertellen je meer over wat het CNV voor je kan betekenen.