Compensatie voor long covid

Gaby Perin Gopie is voorzitter van CNV Zorg & Welzijn en bestuurder van CNV Connectief

In tijden zoals nu, waarin personeelstekorten oplopen, is waardering een groot goed. We zien dat de maatschappelijke waardering voor mensen die werken in zorg en welzijn over het algemeen groot is. De afgelopen twee jaar heeft heel Nederland ook kunnen zien hoe hard er wordt gewerkt in de zorg en dat we niet zonder zorgmedewerkers kunnen. Waardering kan zich uiten in een schouderklopje, een compliment, of bijvoorbeeld applaus. Maar het is niet altijd gratis en bij professionele waardering hoort ook een passend salaris waarvan je kan rondkomen. Al wordt dat voor sommigen steeds lastiger, omdat alles alsmaar duurder wordt. Er is op dit moment een specifieke groep zorgmedewerkers die onvoldoende waardering krijgt en het financieel moeilijk heeft. Dat zijn de mensen die long covid hebben opgelopen tijdens het werk, doordat ze onvoldoende beschermingsmateriaal tot hun beschikking hadden

‘Een goede regeling die snel tot stand komt, zou een mooie blijk van waardering zijn!’

Gaby Perin-Gopie

Er zijn veel gevallen bekend van zorgmedewerkers die als gevolg hiervan niet meer kunnen werken en een groot deel van hun inkomen kwijtraakten. Dit kan wel oplopen tot 30 procent minder inkomsten per jaar.

CNV is van mening dat de Nederlandse staat, met de in 2020 geldende richtlijnen over persoonlijke beschermingsmiddelen van het RIVM, zorgmedewerkers in gevaar heeft gebracht. De richtlijnen waren ontoereikend en in strijd met de adviezen van de WHO (die in andere landen wél werden gevolgd). De staat is daardoor aansprakelijk voor schade en inkomensverlies van zorgmedewerkers met long covid, nu en in de toekomst. CNV Zorg & Welzijn heeft de Stichting Inkomensverlies Corona opgericht, waar zorgpersoneel dat long covid heeft opgelopen op het werk zich kan melden. We willen dat er zo snel mogelijk een goede compensatieregeling komt voor de getroffenen. Daarom hebben we een sommatiebrief gestuurd richting kabinet. Een goede regeling die snel tot stand komt, zou een mooie blijk van waardering zijn!