Voorbereiden op salarisonderhandeling: 6 tips

Een nieuwe baan of promotie bekent vaak een nieuw salaris. En dat biedt kansen om te onderhandelen. Ook als je vindt dat je meer verdient in je huidige functie, is er vaak ruimte om dat te bespreken. De cao of je contract kunnen afspraken bevatten over loonsverhogingen, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden meer zijn. We begrijpen dat salarisgesprekken spannend kunnen zijn. Daarom hebben we 6 handige tips die je helpen om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

1. Ontdek je waarde

Tijdens de salarisonderhandeling is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Maar hoe bepaal je dat? Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring, huidige verantwoordelijkheden, behaalde doelen en eigenschappen die bij de functie passen. Zorg ervoor dat het gevraagde salaris past bij jouw waarde én de functie. Onderzoek wat gebruikelijk is voor dezelfde soort functies in jouw sector of bedrijf. Raadpleeg collega’s of bekenden of check de website van de Loonwijzer. Val je onder een cao? Bekijk dan de loonschalen voor jouw functie. Zo weet je op welk bedrag je kunt richten.

2. Focus op je eigen kwaliteiten

Het is menselijk om jezelf te vergelijken met collega’s die meer verdienen in dezelfde functie als jij. Maar wees voorzichtig: tijdens de salarisonderhandeling draagt het vergelijken met anderen niet bij aan je verhaal. Als je werkgever vindt dat je een hoger salaris verdient, komt dat omdat je goed presteert. Focus daarom op wat jij te bieden hebt en benoem je eigen kwaliteiten en goede eigenschappen.

3. Bepaal je salaris-grenzen

Voordat je de salarisonderhandelingen ingaat, is het belangrijk om te bedenken wat jouw ideale salaris zou zijn. Maar vergeet niet om te bepalen wat het minimale salaris is waarmee je akkoord zou gaan. Deze grenzen geven houvast tijdens het gesprek en helpen voorkomen dat je zomaar ergens mee instemt. Vind je het voorstel van je werkgever écht te laag? Communiceer dan duidelijk waarom je gelooft dat je meer verdient.

4. Tackel tegenargumenten

Het is slim om voor de onderhandelingen enkele tegenargumenten te bedenken die je werkgever kan inbrengen. Zorg ervoor dat je klaar bent om een overtuigende reactie hierop te geven. Heb je bijvoorbeeld weinig ervaring in de sector waar je solliciteert? Wijs dan op soortgelijke werkervaring die je hebt opgedaan in een andere sector en de vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Ontbreekt het aan de juiste opleiding? Benadruk dan de praktijkervaring die je hebt opgedaan in eerder functies en hoe jij je daar hebt ontwikkeld. Zorg altijd dat je je argumenten ondersteund met goede voorbeelden. Zo krijgt je toekomstige werkgever een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen.

5. Kijk naar het totaalpakket

Het kan gebeuren dat je werkgever je ideale salaris niet kan bieden. Denk daarom vooraf na over andere vormen van beloning die je kunt voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen of de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Deze secundaire voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als het salaris zelf. En wie weet is daar wel extra ruimte voor onderhandeling.

6. Oefening baart kunst

Het vooruitzicht van een salarisonderhandeling kan behoorlijk spannend zijn. Om met zelfvertrouwen het gesprek in te gaan, is het waardevol om het onderhandelingsgesprek met iemand te oefenen. Bijvoorbeeld met een goede vriend of een familielid. Door te oefenen, kun je testen of je argumenten effectief zijn en of er punten zijn waar je zelf nog niet aan gedacht had. Zo kun jij je goed voorbereiden op mogelijke reacties en vragen van je werkgever.

Vragen of twijfels over je salaris

Heb je vragen over de loonschalen of het jouw geboden salaris? Of twijfel je of je werkgever zich aan de salarisafspraken houdt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict