Cao Kraamzorg
In de cao Kraamzorg staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao is voor iedereen die werkt in de kraamzorg. In de kraamzorg werken zorgprofessionals die nieuwe ouders op weg helpen en bijstaan in de eerste dagen na de geboorte van hun baby. We maken ons sterk voor onderwerpen die leden van CNV aandragen. In de huidige cao waren de loonsverhogingen een belangrijk speerpunt. Ook hebben we ons hard gemaakt voor de reiskostenvergoeding: deze blijft hetzelfde en wordt niet verlaagd
Peilen waar de behoefte ligt voor de nieuwe cao
In januari 2021 loopt de huidige cao Kraamzorg af. Daarom zijn we begonnen met een traject om de cao te vernieuwen.
Behoeftes en speerpunten van de nieuwe cao
In deze fase werken we de behoeftes uit van onze leden. We hebben gekeken naar wat er beter kan in de sector. We roepen onze leden op om deel te nemen aan onze meedenkteam, de groep Kraamzorg. De mensen binnen dit team weten wat er leeft in de sector. Samen maken we voorstellen voor de cao Kraamzorg. We bepalen speerpunten, zoals de wachtdienst verbeteren. En bijvoorbeeld ook meer aandacht voor de balans tussen werk en privé.
Voorstel van de cao
We maken een inzetbrief waarin we de behoeftes van onze leden meenemen. Dit zijn de belangrijkste punten in ons voorstel:
- Structurele loonsverbetering
In elke nieuwe cao willen wij een loonsverhoging vastleggen. - Betere balans tussen werk en privé
In de kraamzorg is de werkdruk hoog. Daarom willen we aandacht voor de balans tussen werk en privé. - Verbetering van de wachtdienst
Tijdens een wachtdienst kun je opgeroepen worden om te werken. Wij vinden dat de vergoeding en de tijden voor wachtdiensten beter kunnen. - Verbetering van de eindejaarsuitkering
Elk jaar krijg je in december een eindejaarsuitkering. In de nieuwe cao willen we een hogere eindejaarsuitkering. (van 7,7 naar 8,1 % zoals in de Cao VVT). - Thuiswerkvergoeding
- Naleving van de cao Kraamzorg
We willen ervoor zorgen dat de cao ook echt goed nageleefd wordt. En dat dat ook gecontroleerd wordt.
Je nieuwe cao in onderhandeling
Voor jouw nieuwe cao willen wij de volgende punten realiseren:
- Looptijd cao Kraamzorg (2 jaar)
- Structurele verhoging van het loon met ook extra aandacht voor salarissen leerlingen, stagiaires en starters)
- Verbetering werk-privébalans (afspraken over de wachtdienst met verbetering vergoeding in tijd of geld, onbereikbaar kunnen zijn op vrije dagen)
- Duurzame inzetbaarheid (gezond het pensioen bereiken, mogelijkheid tot verlofsparen naar 100 weken)
- Contractsomvang (verbetering van je financiële onafhankelijkheid door het mogelijk maken voor het verhogen van contractsomvang)
- Afspraken voor vrouwen in de overgang
- Rouwverlof
- Naleving cao (aandacht en controle op nakoming van de cao door werkgevers)
Bij de eerste gesprekken stelden de werkgevers dat er geen ruimte is voor een structurele loonsverhoging. Hier waren wij het niet mee eens. Wij maakten ons er dan ook hard voor dat dit er wel komt. Kraamzorgmedewerkers drongen op eigen initiatief diverse keren bij de werkgevers aan op betere cao-afspraken. Ze deelden ook een petitie gedeeld die zo’n 4.000 keer is ondertekend. Na het ontvangen van de petitie lieten de werkgevers weten de intentie te hebben om de vakbonden in januari 2022 uit te nodigen voor een gesprek.
10 maart 2022: overleg cao Kraamzorg weer opgestart
Aan de cao tafel is het doel uitgesproken om voor de zomer overeenstemming te bereiken over de inhoud van de nieuwe cao Kraamzorg. Hiervoor wordt een planning gemaakt voor onderhandelingen met BO Geboortezorg.
Een verbetering van arbeidsvoorwaarden is hard nodig om het personeel te binden en te boeien voor de sector Kraamzorg. Bij de vorige cao-onderhandelingen stelden wij met onze kaderleden van de groep Kraamzorg CNV een eigen startnotitie visie op, die wat ons betreft nog steeds actueel is. Deze punten komen hierin naar voren:
- Meer grip op werkzaamheden
Kraamverzorgenden verdienen het vertrouwen om aan de eigen feitelijke werkzaamheden invulling te geven. De professionele ruimte om zelf te kunnen bepalen hoe je welke taken uitvoert.
- Meer grip op het eigen leven
Er moet aandacht zijn voor tijd en ruimte om het werk te combineren met zorgtaken en een privéleven. De gevolgen van het draaien van wachtdiensten behoren te worden onderkend. Kraamverzorgenden moeten (mede)zeggenschap hebben over hun arbeidstijden en vrije tijd.
- Meer grip op financiën
Het werken behoort kraamverzorgenden voldoende financiële zekerheid te bieden om als vrouw economisch zelfstandiger te kunnen zijn.
- Meer grip op cao-bepalingen
De praktijk is soms weerbarstiger dan de theorie. Wij willen cao bepalingen zo formuleren dat het ook helder is wat de bedoeling is van cao partijen om interpretatie verschillen te voorkomen.
Inventarisatie van onderwerpen
Tijdens de bijeenkomst van maandag 7 maart 2022 bespraken we welke onderwerpen volgens partijen de komende cao-besprekingen aan de orde moeten komen. De uiteenlopende onderwerpen hebben we in 4 groepen verdeeld:
- Onderwerpen betreffende de organisatie van het kraamzorg werk;
- Onderwerpen betreffende de balans werk-privé;
- Onderwerpen betreffende het inkomen;
- Overige onderwerpen, waaronder looptijd van de cao en verduidelijking van cao-teksten.
Afgesproken is dat er voor iedere groep een overlegronde wordt ingepland, waarna met een vijfde overlegronde wordt afgerond. In deze vijfde ronde wordt het totaalresultaat van dat moment besproken.
Statusupdate 4 mei 2022
Na een goed en constructief overleg zijn het CNV en andere bonden, (FNV, Nu91, FBZ en AVV) tot een gezamenlijke inzetbrief gekomen en deze wordt ingediend bij BO Geboortezorg. Ook is afgesproken dat we over de inhoud nog geen informatie publiek maken.
Komende maandag gaan de bonden onderhandelen om tot een nieuwe cao Kraamzorg te komen.