Bonden overwegen juridische stappen vanwege niet nakomen loonstijging UMC's

CNV en de andere bonden hebben gisteren voor de derde keer overleg gevoerd met de NFU over de in de cao UMC afgesproken loonstijging voor 2023. Voor de bonden is en blijft de afspraak volstrekt helder: minimaal de CPI-afgeleid 2022 (jaarmutatie) volgens de Prinsjesdagraming 2022, die 11,3% bedraagt. Over dat percentage zijn partijen het eens. Maar de NFU heeft duidelijk aangegeven deze afspraak niet te zullen nakomen.

Al eerder heeft de NFU aangegeven dat zij streeft naar een gelijke structurele loonsverhoging en een gelijke ingangsdatum voor alle medewerkers. Die ingangsdatum zou 1 januari 2023 moeten zijn. Tot hier gaat het nog goed. De NFU geeft echter ook aan dat zij ook overheidsmaatregelen ten aanzien van compensatie van de koopkracht wil meewegen in de salarisverhoging en dat zij de 11,3% niet wil betalen.

Wij hebben in het cao-akkoord echter geen vrijblijvende afspraak gemaakt. Daarom hebben wij tijdens het overleg benadrukt dat de NFU zich niet zomaar aan die afspraak kan onttrekken door nog niet de helft te willen betalen van wat is afgesproken. De hoge inflatie heeft er bij veel medewerkers behoorlijk ingehakt. Iedereen hoort die 11,3% te krijgen. Daarom hebben we nogmaals laten weten vast te houden aan de afspraak in de cao.

Wij beraden ons nu op verdere stappen. Een gang naar de rechter om de afspraken af te dwingen sluiten wij niet uit.