Akkoord over cao VVT en Jeugdgezondheidszorg

Meer loon, afspraken over het verminderen van werkdruk en toename van werkplezier. Daarnaast meer zeggenschap en inspraak van de zorgprofessionals verbeterd. Dat en meer in het onderhandelaarsakkoord dat CNV Zorg & Welzijn en de andere bonden hebben bereikt met de werkgevers in de VVT en de Jeugdgezondsheidszorg over een nieuwe tweejarige cao die loopt tot 31 december 2023.

2 Procent meer loon vanaf 1 maart, met een bodem van €65,-, wat betekent dat iedereen er minimaal €65,- per maand op vooruit gaat. Voor medewerkers in de functiegroepen 25 t/m 65 komt daar vanaf dezelfde datum nog 1,25 procent bij, vanuit de extra middelen die het kabinet voor deze groepen beschikbaar heeft gesteld. Op 1 maart 2023 gaan alle medewerkers er nog eens 3 procent op vooruit.

Om de werkdruk te verminderen hebben medewerkers die niet zijn ingeroosterd het recht hebben om onbereikbaar te zijn. Tenzij met hun instemming mogen mensen niet meer dan vijf dagen per week worden ingeroosterd. Verder zijn afspraken gemaakt over vermindering van administratieve handelingen.

Aantrekkelijk werk

Medewerkers krijgen met de nieuwe cao meer regie en invloed op werktijden en roosters en worden ze betrokken bij organisatorische ontwikkelingen die invloed hebben op hun werk. Verder zijn de aanvangssalarissen zijn verbeterd, waardoor de sector aantrekkelijker is voor jongeren en zij-instromers. Noodzakelijk volgens de onderhandelaars omdat nieuw personeel hard nodig is om de werkdruk te verlagen, de vergrijzing tegen te gaan en tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar verpleging en verzorging