Overleg cao VVT 2022 gestart

Het overleg voor de nieuwe cao voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (cao VVT) is op donderdag 21 oktober 2021 weer van start gegaan. De vorige cao is in augustus 2021 verlengd tot en met 31 december 2021. Nu pakken we de draad weer op voor de nieuwe cao die vanaf 1 januari 2022 zal gelden.

Belangrijkste punten nieuwe cao

Na een gezamenlijke werkconferentie met de bonden en werkgevers in september, waar de grote thema's die actueel zijn binnen de VVT zijn besproken, zijn nu de echte onderhandelingen van start gegaan. In deze eerste gespreksronde zijn de ambities die voor de zomer zijn benoemd nogmaals herbevestigd. De belangrijkste punten voor de nieuwe cao zijn:

  • Reparatie loonachterstand VVT
  • Betere werk-privebalans
  • Bestrijding te hoge werkdruk
  • Betere afspraken reiskosten en thuiswerken
  • Definitieve invoering Landingsbaan (voor afbouwen uren richting pensioen)

Open dialoog over 3 verzamelonderwerpen

Onze overleggen zijn open dialoogsessies over 3 verzamelonderwerpen:

  1. Meer regie en bescherming voor de medewerker (werkdruk, roosters, recht op onbereikbaarheid et cetera)
  2. Verbeteren beloningen en vergoedingen (waaronder de loonstijging, WMO-schaal, reiskosten et cetera)
  3. Vereenvoudigen, moderniseren en verbeteren van cao-teksten en regelingen

In de komende 2 maanden moeten onze overleggen leiden tot concrete afspraken. Afspraken die tegemoetkomen aan jullie doorgegeven wensen. De onderhandelaars nemen de complete wensenlijst (inzet) mee naar de onderhandelingstafel, samen met de arbeidsvoorwaardennota 2022 van CNV Zorg en Welzijn. Alle punten van de wensenlijst zijn onder te brengen in de hierboven genoemde verzamelonderwerpen.

Afronding voor kerst 2021

De komende tijd hebben we meerdere overlegmomenten ingepland. Het streven is om de onderhandelingen voor de kerst af te ronden.