Medewerkers moeten centraal staan in cao-ziekenhuizen

CNV Zorg & Welzijn wil dat medewerkers meer regie op tijd en geld krijgen. Op 31 oktober zaten de bonden voor een tweede keer met de NVZ aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao Ziekenhuizen. De verschillende partijen presenteerden daar hun eigen inzet.

Zeggenschap over het rooster

“Met de arbeidsmarkttekorten, de werkdruk en het hoge ziekteverzuim, is het tijd dat werknemers nu veel meer zelf kunnen bepalen wanneer zij werken, wanneer zij verlof nemen en hoe zij gecompenseerd willen worden voor bijvoorbeeld bereikbaarheid,” geeft CNV-onderhandelaar Joost Veldt aan. CNV wil daarnaast een loonsverhoging, die de koopkracht van alle medewerkers op peil houdt en een verbetering van de reiskostenvergoeding. Speerpunten CNV Zorg & Welzijn:

  • Werknemers regie op tijd en geld. Zelf compensatie voor bijvoorbeeld bereikbaarheid, overwerk en extra diensten in tijd of in geld kunnen regelen.
  • Flinke verhoging van de salarissen.
  • Sterke verbetering van de reiskostenvergoeding.

De complete inzet van CNV vind je hier -> CAO inzet Ziekenhuizen 2023

Nog geen loonbod werkgevers

Werkgevers verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) hebben bod gedaan waarbij zij inzetten op onder andere grotere contracten en minder verschillende soorten uren. Daarnaast willen ze onderzoeken hoe zij de werknemers netto meer salaris kunnen laten overhouden. Over salaris en regie over eigen werk blijven de werkgevers vooralsnog vaag. Daarnaast is CNV niet te spreken over het voorstel de activeringsregeling (3e WW-jaar en transitievergoeding bij ontslag) en de IZZ-bijdrage te willen afschaffen.

Nakomen cao-afspraken

CNV en de andere bonden hebben tijdens het gesprek ook hun onvrede uitgesproken over het nakomen van afspraken uit de vorige cao. De onduidelijkheid en de wijze waarop met afspraken is omgegaan door NVZ over het Generatiebeleid en de bereikbaarheidsdiensten stemt tot ontevredenheid. De verhoging van de vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten, is voor sommige werkgevers aanleiding bereikbaarheidsdiensten om te zetten naar consignatiediensten. De afspraak dat een bereikbaarheidsdienst als een aanwezigheidsdienst geldt als je verplicht binnen 15 minuten aanwezig moet zijn, brengt sommige werkgevers ertoe om van die 15 minuten dan maar 20 minuten te maken. Dat lijkt handig, maar betekent in feite dat je een loopje neemt met het idee achter de afspraken, namelijk dat je werknemers wilt beschermen tegen al te veel flexibiliteit.

Vervolg onderhandelingen

De manier waarop met de afspraken wordt omgegaan leidt tot veel onvrede bij werknemers en maakt de bonden extra kritisch zullen bij het afsluiten van een nieuw akkoord. Op 18 november gaan de onderhandelingen verder. Wil je niets missen van de onderhandelingen? Kijk dan ook met enige regelmaat op de cao-pagina.