Ziekenhuizen mogen niet afwijken van de cao

In een brief attenderen de gezamenlijke bonden OR-leden in ziekenhuizen op het feit dat werkgevers niet mogen afwijken van cao-afspraken over de generatieregeling die op 1 juli van kracht wordt. De bonden hebben namelijk signalen gekregen dat dit gebeurt, en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) erop gewezen dat dit niet kan. De NVZ heeft beloofd snel met een reactie te komen.

De problemen zijn ontstaan omdat de NVZ aan de werkgevers een bepaalde uitleg heeft gegeven die volgens de vakbonden niet in overeenstemming is met de afspraken in de cao. De NVZ heeft namelijk richting de werkgevers aangegeven dat zij met de ondernemingsraad een regeling moeten overeenkomen (op basis van instemmingsrecht). Als vakbonden signaleren we dat werkgevers daarbij met de ondernemingsraad aanvullende voorwaarden willen opnemen. Denk daarbij aan een ondergrens (minimum aantal uren), salarisaftopping, verbod op betaald werk, minimaal aantal jaren werkzaam in instelling en andere voorbehouden.

CNV Zorg & Welzijn vindt dit een kwalijke gang van zaken, omdat er bij de overleggen over de cao juist veel is gesproken over dit onderdeel. De opvatting dat de ziekenhuizen vrijheid hebben bij het invulling geven aan de concrete regeling is onjuist. Deze ruimte is niet met de vakbonden overeengekomen.