Akkoord bereikt over stoppen met werken na 45 dienstjaren en verlenging cao VVT 2019-2021

CNV Zorg & Welzijn en de andere werknemersverenigingen hebben met de werkgeversorganisaties in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) een onderhandelaarsakkoord bereikt over een verlenging van de huidige cao.

In dit akkoord zijn de cao-afspraken uitgewerkt over de mogelijkheid om te stoppen met werken na 45 dienstjaren en de mogelijkheid meer en langer te sparen voor verlof: het zogenaamde BalansBudget. Deze afspraken zullen ingaan op 1 september.

Het onderhandelaarsakkoord zal in de komende weken aan de CNV-leden uit de VVT in een digitale ledenraadpleging worden voorgelegd. Hier volgt volgende week een apart bericht over.

Stoppen met werken na 45 jaar

Mensen die al hun hele leven in de zorg werken, kunnen, vanaf 1 september, na 45 dienstjaren stoppen met werken. Er is een regeling afgesproken voor mensen die minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep en aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben. Werkgevers betalen een maandelijkse uitkering om het financiële gat tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen.

BalansBudget

Een belangrijke afspraak rond duurzame inzetbaarheid is het nieuwe BalansBudget. Vanaf 1 september mogen werknemers maximaal 100 weken (naar rato van het dienstverband) sparen. Met het BalansBudget kunnen werknemers tijd sparen om tijdelijk, in alle fasen van de loopbaan, minder of niet te werken of het werk af te bouwen aan het einde van de carrière.

Verlengde cao

De afgelopen periode vonden gesprekken plaats tussen de delegaties van werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en werknemersorganisaties CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg en Welzijn, FBZ en NU’91. De huidige cao voor de VVT loopt af per 31 augustus. De verlengde cao is bedoeld om een aantal afspraken uit deze cao te formaliseren en in te voeren op 1 september 2021 en heeft een looptijd tot en met 31 december 2021. In de cao VVT 2019-2021 zijn eerder al afspraken gemaakt over onder andere een verhoging van het salaris met 3% op 1 juli 2021.

Start onderhandelingen nieuwe cao

Afgesproken is dat in september de werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties gesprekken starten over een nieuwe meerjarige cao. Daarin willen de partijen onder meer kijken hoe de achterstand van lonen in de zorg ten opzichte van de markt kan worden gerepareerd. Dat is in overeenstemming met het recente advies ‘Aan de slag voor de zorg’ van de SER, over de arbeidsmarkt in de zorg.