‘Anders kijken, anders denken, anders doen’

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

‘Als we blijven kijken zoals we keken dan krijgen we wat we altijd kregen’. Dit is zo’n zin die loont als je het gewoon een keertje hardop leest. Zo kloppend als een zwerende vinger! Vaak hebben we het voornemen - ook in de zorg - om dingen ‘anders te gaan doen’. Anders werken bijvoorbeeld, omdat de huidige aanpak onhoudbaar is voor de toekomst. Maar we vergeten dat we pas anders kunnen ‘doen’ als we ook anders gaan denken. Vanuit een andere hoek, of met een andere bril op. Maar hoe kijk je anders? We moeten ons realiseren dat we allemaal geboren zijn met een denkbeeldige bril op. Een die al kleurt vóórdat je geboren bent. En eenmaal in je wiegje kleurt deze bril sterker en sterker. Jouw overtuigingen, de gebeurtenissen in je leven, de mensen om je heen, dit alles bepaalt jouw kleur. Zo kijk je naar de wereld; dit is jouw wereldbeeld.

Als ik een witte ballon tussen ons in leg en jou vraag welke kleur jij ziet, dan bepaalt jouw bril de kleur van de ballon. Jij ziet een rood exemplaar, ik zie een groene. En ik ga jou overtuigen dat dit echt zo is, terwijl we naar dezelfde ballon kijken. Op deze metafoor kwam ik omdat ik lid was van de Tweede Kamer

‘We kunnen pas anders ‘doen’ als we ook anders gaan denken’

Sabine Uitslag

Dit maakte ik dagelijks mee. En ik deed er zelf ook aan mee. Mensen met goede intenties die vanuit hun overtuiging, idealen, normen en waarden elkaar met vaak ferme taal proberen te overtuigen van hun gelijk. Debatteren noemen ze dat. Maar wat is de waarde van een goed debat als er niet echt naar elkaar wordt geluisterd?

Hoe zou het zijn als we de moeite zouden nemen om onze eigen bril eens af te zetten. Of beter nog; eens van bril te wisselen? Om eens de moeite te nemen vanuit een ander perspectief naar de materie te kijken. Pas dán komen we samen verder, worden we getriggerd om met nieuwe informatie in ons denken ook daadwerkelijk anders te gaan doen. Anders blijven we doen wat we altijd deden en gaan we op den duur geloven in ons eigen gelijk. En daar wordt niemand beter van!