Bonden en Trans eens over herstelplan zorginstelling

Een meldpunt voor misstanden, stoppen met het reorganiseren van de dagbesteding en de komst van een werkgroep met alle betrokken partijen. Dat zijn de drie belangrijkste opbrengsten uit het overleg tussen CNV, FNV en Espria, waar zorginstelling De Trans in Rolde onder valt.

Jacques Tichelaar, de voormalige Commissaris van de Koning in Drenthe, die als onafhankelijk voorzitter de bespreking soepel langs de klippen leidde, gaat ook het vervolgtraject begeleiden. Onderdeel daarvan is een werkgroep met daarin een afvaardiging van CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, Espria, medewerkers, verwanten en vrijwilligers. Zij gaan de komende twee maanden aan de slag voor het maken van een herstelplan.

Escalaties

Volgens de bonden heeft de Trans grote financiële problemen en worden daardoor wet en cao niet nageleefd. Door te drastische bezuinigingen staan bijvoorbeeld steeds minder zorgmedewerkers op de woongroepen. Meer spanningen en escalaties met letsel, bij zowel medewerkers als cliënten, zijn daardoor onvermijdelijk. Dit omdat begeleiders er regelmatig alleen voor staan in een woning of groep met acht cliënten met zware zorgindicaties. Die koers heeft volgens de bonden geleid tot een grote chaos en minder handen aan de bedden.

10 puntenplan

CNV en FNV kwamen met een 10-punten herstelplan omdat ze het eigen plan van Trans onvoldoende vonden. De bonden zetten in op herstel van veiligheid van cliënten en medewerkers, het stoppen van de bezuinigingen op alle directe zorg, het op verantwoorde wijze weer financieel gezond maken van de zorginstelling en betere scholing van medewerkers, zodat ze complexere zorg goed kunnen verlenen.

Verwaarloosd

Dat laatste was vorige week de reden dat de directeur opstapte. Ze gaf aan dat het personeel was verwaarloosd omdat ze onvoldoende ondersteund werden bij hun werk. De bonden zullen scherp controleren dat bij het bedenken van bezuinigingen afdelingen niet tegen elkaar worden uitgespeeld, zoals nu vanwege de financiële problemen het geval is tussen dagbesteding, nachtzorg, wonen en ambulante zorg.