Al het nieuws

CNV: Zogenaamd dilemma tweede coronabonus recept voor nieuw ongenoegen onder zorgpersoneel

CNV Zorg & Welzijn vindt het schandalig dat demissionair minister van Ark voor Medische Zorg een zogenaamd dilemma schetst rondom het uitkeren van de tweede coronabonus. Deze bonus van €500 is eerder toegezegd aan zorgpersoneel dat extra inzet heeft gepleegd in de strijd tegen het coronavirus.

De demissionair minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er onvoldoende budget is om al het zorgpersoneel de beloofde €500 uit te keren. Ze laat de keus aan de Kamer dat óf alle zorgprofessionals een lagere bonus ontvangen óf dat de groep zorgprofessionals die een bonus van €500 ontvangt moet worden beperkt. CNV Zorg & Welzijn pleit voor een derde optie: kom de belofte van de Kamer na en verhoog het budget voor de bonus.

Het zogenaamde dilemma komt terwijl in de zorg met man en macht gewerkt wordt om de derde coronagolf te beteugelen en er over ‘code zwart’ gesproken wordt.

Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: 'De demissionair minister schetst een dilemma dat er niet is. Beide opties die nu op tafel liggen, zijn onvoldoende. Of zorgverleners krijgen een te lage bonus, of grote groepen krijgen geen bonus. We geven de Kamer mee: pleit voor een derde optie en geef de zorgverleners wat zij verdienen. Juist nu is dit nodig, omdat het kabinet heeft geweigerd extra in een structurele salarisverhoging voor de zorg te investeren.'

CNV Zorg & Welzijn wijst erop dat ook de problemen bij de toekenning van de eerste bonus van €1000 nog niet volledig zijn opgelost. De beslissing om nu veel minder zorgwerkers een tweede bonus te geven of de bonus te verlagen, versterkt het ongenoegen. Zeker gezien de enorme investeringen die het demissionair kabinet wel doet in entreetesten en het bedrijfsleven.

Westerlaken: 'Wil je zorgpersoneel waarderen, dan moet je in hen investeren, en hen niet frustreren.'