Nog altijd geen extra loon voor werknemers gehandicaptenzorg

Voorstel VGN schiet tekort

Geef hier je mening!

Vakbonden en werkgeversorganisatie VGN hebben afgelopen woensdag nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een aanvullende loonafspraak op de huidige cao voor de gehandicaptenzorg. Het voorstel van de werkgevers is met een aanvullende loonsverhoging van 6% in 2023 en 4% voor 2024 vooralsnog teleurstellend.

Voorstel schiet tekort

Grootste struikelblok is het hardnekkig vasthouden door de werkgevers om ook voor 2024 een afspraak te maken. Volgens Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is dit de enige manier om aan voldoende financiële middelen te komen. ‘Van meet af aan hebben wij gesteld dat er dan wel sprake moet zijn van een passende loonsverhoging. Daarbij meewegend dat er dan voor andere afspraken, zoals een verbeterde reiskostenregeling, geen geld meer is,’ Albert Spieseke, onderhandelaar cao Gehandicaptenzorg.

Een urenlange onderhandeling leverde uiteindelijk een voorstel op waarmee CNV en de andere bonden niet akkoord kunnen gaan. De VGN bood over de periode tot 1 december 2024 een loonsverhoging van:

  • incidenteel 300 euro in augustus 2023
  • structureel 6% in december 2023
  • incidenteel 400 euro in april 2024
  • structureel 4% in november 2024

De demonstratie vorige week voor de deur van werkgeversorganisatie VGN heeft hen er klaarblijkelijk niet toe kunnen brengen om te komen met een voorstel dat tegemoet komt aan de nijpende financiële situatie waarin veel van hun medewerkers verkeren.

Albert Spieseke, onderhandelaar cao Gehandicaptenzorg

Wat nu?

CNV en de andere bonden beraden zich de komende tijd op vervolgstappen en betrekken hierbij hun achterban. Om uit deze impasse te komen is in ieder geval een ruimer financieel mandaat voor de VGN-delegatie nodig. Geven de werkgevers die dan zouden de gesprekken weer hervat kunnen worden over bijvoorbeeld een kortere periode, het dichterbij brengen van ingangsdata en/of een combinatie van bedragen en percentages.

Laat je horen!

CNV wil graag weten waar werknemers in de gehandicaptenzorg op dit moment het meest bij gebaat zijn en vraagt leden en niet leden om input. Steun je onze (bovengenoemde) inzet? Of heb je een andere mening? Laat hier weten wat je ervan vindt

Feit is dat een salarisverbetering broodnodig is. Het uitblijven daarvan dupeert de medewerkers in de gehandicaptenzorg en daarmee de gehele sector. Dat is onaanvaardbaar.