Resultaten flitspeiling Zorg & Welzijn nu al op tafel in Taskforce

Werknemers in de zorg zijn bereid om tijdelijk een extra tandje bij te zetten om een nieuwe corona-piek het hoofd te helpen bieden, mits ze praktische ondersteuning krijgen. Uit een flitspeiling van CNV Zorg & Welzijn komt naar voren dat praktische maatregelen hierbij behulpzaam kunnen zijn. Warme maaltijden, schoonmaakhulp en kinderopvang worden vaak gevraagd. Als input aan de taskforce is meegegeven dat mensen voor deze ondersteuning geen extra kosten moeten maken. Verder is aangedrongen op helpenden in het werk en administratieve ondersteuning, en hulp door robotica en domotica. En bij flexibele inzet: laat mensen zelf kiezen op welke uren zij flexibel inzetbaar willen zijn.

Bij de praktische ondersteuning werd door CNV-leden ook gevraagd om relatief eenvoudig te realiseren zaken als pakketbezorgpunten in de zorginstelling, een boodschappen- of hondenuitlaatservice. Ook de kosten van woon-werkverkeer en parkeren belemmeren medewerkers om meer beschikbaar te zijn om te werken.

Op een abstracter niveau vraagt CNV Zorg & Welzijn van het kabinet regel- of experimenteerruimte, om in de regio de werknemers in het primaire proces en ondersteunende functies een arbeidsovereenkomst te bieden waarmee zij tegelijkertijd of direct opvolgend voor meerdere werkgevers in meerdere branches van zorg en welzijn kunnen werken. Deze regel- of experimenteerruimte willen wij minstens een jaar laten duren, om er ervaring mee op te doen en om effecten in kaart te kunnen brengen.

Namens CNV Zorg & Welzijn brengt voorzitter Danielle Woestenberg de uitslagen van de flitspeiling in bij de Taskforce van het ministerie van Volksgezondheid die werkt aan een nieuwe aanpak voor de coronacrisis en het opvangen van volgende oplevingen van het virus. Voor de toekomstbestendigheid van de zorg is het van groot belang dat er voldoende personeel komt én blijft werken. Hiervoor maakt CNV zich al langer sterk in de lobby, en dat blijven we natuurlijk doen.

De flitspeiling leverde veel reacties op van leden die hierover met ons willen doorpraten. We zijn blij met zoveel betrokkenheid en zullen binnenkort contact met deze leden opnemen.