Uitslag stemming verlenging cao VVT

Het heeft door vakantie-onderbrekingen bij de verschillende bonden iets langer geduurd dan we hadden aangekondigd, maar het resultaat is er niet minder om. Leden van CNV en andere bonden hebben ingestemd met de afspraken voor verlenging van de cao-VVT van 1 september tot en met 31 december 2021.

De belangrijkste punten uit dit akkoord zijn de regeling met betrekking tot stoppen met werken na 45 jaar en het BalansBudget.

Verlengde cao van 1 september tot en met 31 december 2021

De afgelopen periode vonden gesprekken plaats tussen de delegaties van werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en CNV Zorg & Welzijn en de andere werknemersorganisaties. De huidige cao voor de VVT loopt af per 31 augustus. Met de verlengde cao is een aantal afspraken uit deze cao geformaliseerd, de cao loopt door tot en met 31 december 2021. In de cao VVT 2019-2021 zijn eerder al afspraken gemaakt over o.a. een verhoging van het salaris met 3% op 1 juli 2021.

Stoppen met werken na 45 jaar

Vanaf 1 september kunnen mensen die al hun hele leven in de zorg werken na 45 dienstjaren stoppen met werken. Er is een regeling afgesproken voor mensen die minimaal 20 jaar in een zwaar beroep én aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben. Werkgevers betalen een maandelijkse uitkering om het financiële gat tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen.

BalansBudget

Een belangrijke afspraak rond duurzame inzetbaarheid is het nieuwe BalansBudget. Vanaf 1 september mogen werknemers maximaal 100 weken (naar rato van het dienstverband) sparen. Met het BalansBudget kunnen werknemers tijd sparen om tijdelijk, in alle fasen van de loopbaan, minder of niet te werken of het werk af te bouwen aan het einde van de carrière.

Snel van start met onderhandelingen nieuwe cao

Afgesproken is dat in september de werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties gesprekken starten over een nieuwe cao, die meerdere jaren van kracht blijft. Daarin willen we samen onder meer kijken hoe de achterstand van lonen in de zorg ten opzichte van de markt kan worden gerepareerd. Dit is in lijn met het recente advies ‘Aan de slag voor de zorg’ van de SER, over de arbeidsmarkt in de zorg.

Denk mee!

Heb je opmerkingen naar aanleiding van het akkoord of ideeën voor de nieuwe cao, dan hoort onze cao-onderhandelaar Jorick de Bruin die graag. Mail je reactie naar: j.debruin@cnv.nl