Wie gaat er voor jouw ouders zorgen?

Groot tekort aan personeel in ouderen- en wijkzorg

Het werk loopt nu echt vast in de ouderen-en wijkzorg, berichten meerdere grote kranten vandaag. Nog altijd zijn er meer ouderen die hulp nodig hebben, dan zorgmedewerkers. Als vakbond vinden wij het dan ook heel belangrijk dat er snel een betere beloning komt, zodat mensen die in de zorg werken daar ook blijven werken.

Het tekort van 50 duizend verpleegkundigen en verzorgenden loopt in de sector snel op. Terwijl tegelijkertijd het aantal 65-plussers alsmaar stijgt. Voorzitter CNV Zorg & Welzijn, Gaby Perin-Gopie: ‘Als het Kabinet niet heel gauw hard ingrijpt, wordt het écht een groot probleem. Er is een periode met meer zorgvraag in aantocht, omdat we met meer mensen zijn, we steeds ouder worden en zeker niet altijd in goede gezondheid de eindstreep halen. Om de zorgvraag te kunnen bedienen is het belangrijk dat we anders gaan werken – met minder werkdruk en administratielast. Denk aan oplossingen in vorm van nieuwe arbeidsbesparende technologieën en innovaties. Op de korte termijn, oftewel nu, moeten de salarissen gewoon omhoog, al was het maar om de energierekening en de reiskosten te kunnen blijven betalen.’

Salarissen dringend omhoog

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bereidt een aanpak voor, maar laat weten niet te willen nadenken over de salarissen die dringend omhoog moeten. En dat terwijl de kosten door de huidige inflatie sneller oplopen dan de beloningen, de woon- en reiskosten hoger zijn dan de opbrengsten. Het werken loont niet meer en dat is een groot probleem.

Hoe nu verder?

Wij maken ons hard voor een beter salaris in zorg en welzijn. Om nieuw personeel aan te trekken en het huidige personeel te behouden is dat hard nodig. Wij zullen de stem van onze leden dan ook – naast de cao-onderhandelingen - vertegenwoordigen richting de politiek en bij voorbeeld in adviezen van de SER over dit onderwerp.

Jouw energie verwarmt ons allemaal

Dit is een van de mooie complimenten die je uit kunt delen met onze complimentengenerator. Steek je collega een hart onder de riem, geef je team (of baas) een pluim of waardeer je netwerkrelaties vandaag met een waardevol compliment.

  • Een klein gebaar
  • Zorg voor elkaar
  • Samen doen