Corona en werk: dit moet je weten

Alweer ruim een jaar wordt ons dagelijks leven beïnvloed door het coronavirus. Privé, maar zeker ook op je werk. Je werkt meer thuis, met of zonder kinderen om je heen. Je hebt een cruciaal beroep en loopt juist meer risico dan je wil. Je bent misschien bang dat je je baan verliest. Of zover is het al gekomen. En alles verandert, steeds maar weer. De nieuwe maatregelen en bijhorende afspraken roepen vragen op. Wij doen ons best die zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Thuiswerken als uitgangspunt

Op dit moment geldt het dringend advies om thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Thuiswerken is door de regering niet verplicht. Je werkgever mag je wel verplichten om thuis te werken. Je moet dan wel de mogelijkheden krijgen om je werk goed uit te voeren. Thuiswerken is ook geen recht. Je baas mag van je verwachten dat je komt, als je geen klachten hebt. Ben je bang voor een besmetting? Ga dan in gesprek.

Contactberoepen

Alle werknemers in contactberoepen - zoals rij-instructeurs, diëtisten, masseurs, ergotherapeuten, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en opticiens - mogen weer aan de slag. Als je dicht bij mensen in de buurt werkt, maak je je misschien zorgen over je gezondheid.

De volgende regels helpen je te beschermen:

  • Klanten moeten vooraf een afspraak maken en thuisblijven met klachten
  • Voor de afspraak doe je een gezondheidscheck
  • Houd 1,5 meter afstand op de momenten dat het kan

Coronaprotocollen per branche

Ook in andere sectoren is het lastig om te werken in de anderhalvemetersamenleving. Om te zorgen voor werkbare situaties, zijn er protocollen gemaakt door verschillende branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat op MijnCoronaprotocol.nl.

Rol van je werkgever

Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet zich aan de voorschriften van het RIVM houden en maatregelen treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Daarbij moet je baas zich aan een aantal regels houden. Je mag bijvoorbeeld niet verplicht worden om je te vaccineren en je bent ook niet verplicht een gezondheidsverklaring af te geven. Het dragen van een mondkapje mag wel verplicht worden.

Rijksoverheid

We houden je op de hoogte op coronamaatregelen die invloed hebben op je werk. En proberen antwoord te geven op alle vragen die we krijgen. Omdat er veel verandert, lopen we soms ook wel eens achter. Check dus altijd de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de zekerheid.

Sluit je aan. Juist nu

Het zijn onzekere tijden, ook voor werkenden. Wij staan voor je klaar en behartigen je belangen als werknemer. Juist nu.

  • Antwoord op al je vragen over corona
  • Juridische hulp bij arbeidsconflicten
  • Begeleiding naar nieuw werk