Personeelsvertegenwoordiging: invloed op je werk

Heeft je bedrijf 10 tot 50 werknemers in dienst? Dan kan het bedrijf een personeelsvertegenwoordiging (pvt) instellen. Een pvt is verplicht als de helft van de werknemers daarom vraagt of als het in de cao staat. Bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen vrijwillig een pvt instellen.

Wat doet een personeelsvertegenwoordiging?

De taak van de pvt is overleggen met de werkgever over het bedrijf, het werk en de arbeidsomstandigheden. De pvt bestaat uit minstens 3 werknemers. De leden van de pvt worden gekozen door de werkgever en de werknemers. Dit gebeurt met een geheime schriftelijke stemming. Een bedrijf met meer dan 50 werknemers is verplicht om een ondernemingsraad (OR) in te stellen.

Volg een training

Behoor jij tot de PVT van jouw bedrijf en wil je jouw rol écht goed kunnen vervullen? Volg dan één van de (OR-)trainingen van de CNV Academie.

Bekijk trainingen van CNV Academie

Rechten van de personeelsvertegenwoordiging

De personeelsvertegenwoordiging heeft deze rechten:

 • Adviesrecht
  Je werkgever moet verplicht advies vragen aan de pvt als hij iets wil besluiten dat gevolgen heeft voor meer dan een kwart van de werknemers. Denk aan besluiten die tot grote veranderingen leiden in het werk. Of het verlies van arbeidsplaatsen. De werkgever is niet verplicht om het advies van de pvt over te nemen, maar hij moet het advies wel serieus overwegen.
 • Instemmingsrecht
  Als je werkgever personele regelingen wil veranderen, moet de pvt toestemming geven aan de werkgever. Bijvoorbeeld over werktijden, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. Zonder de instemming van de pvt, mag het besluit niet doorgevoerd worden.
 • Recht op informatie
  De werkgever is verplicht om de pvt regelmatig op de hoogte te stellen van bijvoorbeeld de resultaten van het bedrijf en het sociale beleid. Dit mag mondeling en schriftelijk.

Heeft jouw bedrijf minder dan 10 medewerkers en een vrijwillige pvt? Deze pvt heeft dan alleen instemmingsrecht over werktijdregelingen.

Hulp bij personeelsvertegenwoordiging oprichten

Heeft jouw bedrijf nog geen pvt en willen jullie dat wel? Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Wij kunnen je helpen.

Neem contact met ons op

Geen pvt? Dan een personeelsvergadering

Is er geen OR of pvt in het bedrijf? Dan moet de werkgever (minstens) 2 keer per jaar een vergadering houden met alle personeelsleden: de personeelsvergadering. Als een kwart van de werknemers vraagt om een personeelsvergadering, dan moet er ook een vergadering worden gehouden.

Deze personeelsvergadering gaat over alle onderwerpen die in een bedrijf spelen. Ook kan de werkgever advies vragen aan zijn werknemers over belangrijke besluiten. De personeelsvergadering heeft dus een adviesrecht. Werknemers mogen tijdens zo’n vergadering hun mening geven. En voorstellen doen over wat er beter of anders kan in het bedrijf.

De werkgever is verplicht om zijn werknemers op tijd om advies te vragen over deze belangrijke zaken. Werknemers mogen alleen of samen advies geven aan hun werkgever. Dit kan mondeling of schriftelijk. Werknemers zijn niet verplicht om advies te geven.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict