We zijn uitgeschaafd!

Geldzorgen spelen niet alleen bij mensen met lage lonen. Aan alle kanten stijgen prijzen sneller dan het loon. Nog maar een keer ergens op bezuinigen dan? Je kunt als huishouden niet blijven schaven.

Waarom deze campagne?

Veel werkenden hebben last van de uitholling van de publieke sectoren. De werkenden ín de publieke sectoren nog het meest. De werkdruk stijgt en de beloning blijft achter bij vergelijkbaar werk in het bedrijfsleven. Ondertussen lopen wel de kosten op. En ook al heb je dan een heel behoorlijk maandinkomen, je levert serieus in op je welzijn. Dat is niet gezond. Hoogste tijd voor een duidelijk signaal aan werkgevers en aan politiek Den Haag. De kaasschaaf kan er niet nog een keer overheen. We zijn uitgeschaafd!

Wat moet er gebeuren?

 • Werken moet lonen. CNV wil dat je aan je loon voldoende hebt om van te leven – zolang je geen gekke dingen doet. In veel publieke sectoren bepaalt de politiek hoeveel geld voor lonen beschikbaar is. Daarom lobbyen we in Den Haag voor meer loonruimte, zodat werkgevers de noodzakelijke loonstijgingen kunnen betalen.
 • Woon-werkverkeer moet jou niets kosten. CNV wil dat reiskosten (natuurlijk binnen redelijke marges) gewoon worden vergoed. De cao-reiskostenvergoedingen zijn niet overal meegegroeid met opgelopen vervoerskosten. Gevolg is nu dat (sommige) werknemers zich blauw betalen om op hun werk te komen.
 • Zelfde baan, zelfde loon. De inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog altijd te groot. CNV maakt zich hard voor gelijke beloning voor gelijk werk.

Verder bezuinigen onverantwoord

We willen aan de hand van ervaringsverhalen aantonen dat nog verder bezuinigen onverantwoord is. Het zijn deels anonieme verhalen, omdat mensen niet graag met hun problemen te koop lopen. Maar schaamte is niet nodig, misschien kunnen onze CNV-leden jou, van wie we het verhaal nog niet kennen, wel helpen. Daarom vragen we je ook waar je het meest behoefte aan hebt. Als je kans ziet om hulp te bieden of een bruikbaar advies hebt, dan is je reactie zeer welkom. Zo is CNV een vereniging op zijn best: omzien naar de andere leden en collega's op de werkvloer.

Aan de cao-tafel zetten onze bestuurders zich bij iedere cao-onderhandeling hard in voor een goede loonstijging. Daar komt bij dat sommige sectoren een achterstand hebben in te halen om op een marktconform niveau te komen. Niet alleen wat betreft salaris, maar ook als het gaat om reiskosten, onkostenvergoedingen en opleidingsbudgetten. En omdat veel van onze leden betaald worden met overheidsgeld, vragen we ook in onze politieke lobby om een hoger salaris in deze sectoren.

Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per e-mail.

 • Specialistische kennis
 • Updates rondom jouw cao
 • Altijd de laatste actualiteiten

Dit kun je zelf doen

Als je moeite hebt om je rekeningen te betalen geeft dat veel stress. Zoek daarom hulp als je niet weet hoe je uit de problemen kunt komen. Elke gemeente is bijvoorbeeld verplicht inwoners te helpen bij schulden. Zij kunnen zelf begeleiding geven of verwijzen naar de juiste plek. Maar je kunt ook zelf al aan de slag:

Breng je administratie op orde

Het is handig om al je geldzaken goed georganiseerd te hebben, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.

Maak een overzicht

Waar gaat je geld naartoe? Bekijk hoeveel geld er elke maand binnenkomt en of dat genoeg is om al je uitgaven te betalen.

Maak een lijst van inkomsten en uitgaven

Zo krijg je snel inzicht of je geld overhoudt om te sparen of waar je kunt besparen.

Zoek naar manieren om te besparen

Kijk eens kritisch naar je uitgaven. Misschien kun je minder geld uitgeven aan abonnementen of luxe aankopen.

Maak een plan om je schulden af te lossen

Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke maand een vast bedrag opzij te zetten om je schulden af te betalen.

Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt

Er zijn verschillende instanties en organisaties die helpen bij het regelen van financiën en het aflossen van schulden.

Wat kan de werkgever doen?

CNV biedt via werkgevers het nieuwe programma Financieel Vitaal (zie link hieronder) aan. Onder meer werkgevers in de cao Gemeenten bieden deze trainingen al met hulp van hun AO-fonds aan aan werknemers. Ook met andere fondsen zijn we soortgelijke afspraken aan het maken.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van wie je bent, wat je wilt en hoe je daar komt?

Twijfel je of je nog alles uit je werkt haalt? Vraag je jezelf af of je voldoende groeit binnen je huidige functie? Of ben je het werkplezier even helemaal kwijt? Het zijn allemaal voorbeelden van hoe je kunt vastlopen in je loopbaan. Een loopbaantraject kan je helpen antwoorden te formuleren op de vragen en twijfels die je hebt. Je staat stil bij je persoonlijke ontwikkeling en ontdekt wat je nodig hebt om sterk in je werk te staan.

Bekijk ons aanbod

Dit leeft ook bij onze achterban

Je kunt in de problemen raken als je het ineens met minder inkomen moet redden door een handicap, ziekte of verlies van werk. Juist dan moet hulp goed bereikbaar zijn. Dat horen we van leden (ook de Anders Actieven), en we herkennen het in deze ervaringsverhalen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Onder de noemer 'Gezien, gehoord en geholpen willen worden' werden onder meer onderstaande ervaringsverhalen opgetekend over mensen die hulp nodig hadden, maar dat niet (tijdig) kregen. Deels uit onwetendheid, deels ook vanwege hardnekkige trots om de eigen boontjes te willen doppen, maar vaker nog speelt schaamte een grote rol en is de drempel om hulp in te schakelen te hoog. De rode draad in deze verhalen zijn de persoonlijke gebeurtenissen als baanverlies, ziekte, rouw en scheiding in combinatie met de soms (onbedoeld) hardvochtige regelgeving die mensen in problemen brengt. Volgens het SCP geven de ervaringsverhalen aan hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn, maar ook hoe veerkrachtig ondanks hun complexe problematiek.

CNV wil graag de steun in de rug zijn van leden en niet-leden die (wat) steun kunnen gebruiken om de boel weer op de rails te krijgen. geen overbodige luxe bleek uit recent onderzoek van ons. Wil jij ons jouw verhaal vertellen? Stuur dan een mail naar: p.magnee@cnv.nl en zet in de onderwerpregel: uitgeschaafd.

Enquête koopkracht

CNV Connectief deed onlangs onderzoek naar koopkracht onder haar leden. 5 opvallende reacties:

 • Als alleenstaande moeder is het lastig de eindjes aan elkaar te knopen. Prima salaris maar de inflatie hakt er zo in dat er geen geld meer is om ontspannen te kunnen leven.
 • Boodschappen zijn heel erg duur geworden. Had ik vorig jaar 50 euro aan boodschappen nu kosten dezelfde boodschappen 65-70 euro en heb je vaak ook nog minder volume.
 • De loonstijgingen zijn te laag. Prijzen van verzekeringen, boodschappen, brandstof en andere vaste lasten stijgen veel harder dan de inflatiereparatie. Je voelt nauwelijks effect.
 • Mijn man is 70 en werkt weer om de rekeningen te betalen. Gevolg is dat je meteen gestraft wordt met extra huurverhoging bovenop de normale. Je bent ineens scheefwoner.
 • Ik maak me zorgen om de hogere benzineprijs. Ik heb geen andere vervoersmogelijkheid, omdat ik onregelmatig werk en het OV laat en in het weekend niet goed is geregeld..

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

 • Betere arbeidsvoorwaarden
 • Hulp bij professionele ontwikkeling
 • Juridische ondersteuning als het tegenzit