De zorg loopt in de soep!

Door ontoereikend inkomen en inflatie verkeert veel zorgpersoneel in financieel zwaar weer. Opgeteld bij de hoge werkdruk als gevolg van corona en inhaalzorg vreest CNV nog meer uitval en uitstroom.

Waarom voeren we campagne?

Zorgpersoneel heeft het zwaar. Hun inkomen kan de inflatie niet bijhouden. En zelfs als werkgevers meer loon wíllen betalen, hebben ze daar niet altijd de ruimte voor, afhankelijk als ze zijn van geld uit Den Haag. Veel medewerkers in de zorg maken zich zorgen over hun eigen financiën. Bij sommige VVT-instellingen loopt het percentage dat loonbeslag kent op tot 20 procent. Een veel omvangrijkere groep zorgmedewerkers - 85 procent weten we uit eigen onderzoek - heeft grote moeite, of zelfs problemen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Die financiële zorgen maken de groep zorgmedewerkers nog kwetsbaarder. De financiële zorgen komen bovenop de hoge werkdruk door corona en inhaalzorg en de bovengemiddeld hoge uitstroom. Want wanneer werkenden uitvallen, worden hun diensten overgenomen door collega’s die dubbele diensten draaien. Een crisis in de zorg is al geen toekomstbeeld meer, maar is nu al gaande. De kwaliteit holt achteruit. Mensen worden niet uit bed gehaald, een week lang niet gedoucht, zorgorganisaties gaan zelfs bezuinigen op voeding. Zorgmedewerkers kunnen niet meer de kwaliteit van zorg leveren die past bij hun verzorgenden-hart.

Wat is nodig?

Voor goede zorg, waarin de soep niet zo heet gegeten wordt zoals nu, vraagt CNV:

 • Structureel meer geld beschikbaar te maken en
 • Dit gericht in te zetten voor de lagere schalen in de zorg, zodat zij rond kunnen komen
 • Meer werken moet lonen, en het moet kunnen (vaak is het nu niet passend)
 • Goede en toegankelijke kinderopvang is nodig
 • Ondersteuning van mantelzorgers moet beter
 • Help ons onze stem versterken

  CNV vindt het belangrijk dat de werkenden in de sector zo goed mogelijk hun belangrijke werk kunnen doen. We voeren overleggen met de politiek en met werkgevers over salarissen en werkdruk. We komen hierbij op voor alle werkenden, of ze nu lid zijn bij ons of niet. Wil je onze stem helpen versterken, deel dan onze berichten of sluit je bij ons aan. Dat helpt ons om jouw belang goed te behartigen, en het geeft jou gelegenheid om mee te stemmen over je eigen cao. Voor leden gelden nog meer voordelen: Lees ze hier.

  5/4/2023 Rico Ganga, beleidsadviseur CNV Zorg en Welzijn, deelt soep uit in het Joachim en Anna Verzorgingshuis in Rotterdam. Foto: Arie Kievit

  Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

  Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per email.

  • Specialist op gebied van werk en inkomen
  • Actuele cao-kennis

  Laat je stem horen en word ook lid!

  Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 20,23 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit