Kiwa-werknemers leggen het werk neer

Kiwa staakt! Na twee eerdere twee uur durende werkonderbrekingen in april, die zonder resultaat bleven, was het nu tijd voor de volgende stap. Op het kantoor van Kiwa in Apeldoorn verzamelden zich vanochtend tientallen stakers die uit onvrede over het uitblijven van een goede cao een dag het werk neerlegden.

Wat is er aan voorafgegaan?

Kiwa maakte vrijdag 17 maart duidelijk dat er geen mogelijkheden waren hun eindbod voor de cao te verbeteren. CNV heeft het werkgeversvoorstel niet getekend vanwege de lage structurele loonsverhoging. De werkgever is alleen bereid om 0,5% meer te betalen vóór januari 2024 als de looptijd van de cao verlengd wordt tot het einde van die maand. Voor CNV is dit niet bespreekbaar. Wij willen een verbetering van het eindbod voor de huidige looptijd: van 1 februari tot en met 31 december 2023, om daarmee een deel van de inflatie te repareren.

Voorschot

Kiwa heeft ervoor gekozen om eenzijdig een loonstijging door te voeren en twee keer een eenmalig brutobedrag uit te betalen. Dat is geen cao-afspraak, maar een eenzijdige actie van de werkgever. Het staat Kiwa vrij dat te doen, maar CNV ziet deze stap als een voorschot op een beter cao-resultaat dat nog moet worden behaald. Wij willen namelijk dat Kiwa haar eindbod van tafel haalt en verder praat over een echt goede cao.

De 4,5% loonsverhoging die Kiwa biedt is echt veel te weinig. Kiwa keert wel royale prestatie- en winstbonussen uit voor directie en management, maar houdt de hand op de knip als het gaat om het verzachten van de inflatiegevolgen voor de rest van de medewerkers.

CNV wil naast een passende inflatiereparatie ook indexering van de vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten, het vastleggen van 5 mei als jaarlijkse vrije dag en een eenmalige energiekostencompensatie van 1.000 euro.

Samen staan we sterk!

Sluit je dus snel aan en profiteer ook van alle andere voordelen van het lidmaatschap. De eerste zes maanden betaal je nu slechts €4 per maand. Jouw werkgever betaalt bovendien mee en vergoedt eenmalig €100 netto.