Verkorte fases uitzendkrachten Zeggenschap

Werken aan regionaal collectief werkgeverschap

Als CNV werken we samen met werkgevers aan nieuwe kansen voor werkenden. Een daarvan heet regionaal collectief werkgeverschap. Oftewel: jij kunt bij meerdere werkgevers aan de slag, zonder je zorgen te maken over contracten. Dit is voor werkenden aantrekkelijk, omdat ze dan meer tijd bezig kunnen zijn met wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Voor werkgevers is het ook goed, want zo blijven mensen in de sector en in de regio werken.

Scroll naar beneden

Wat we zien en horen

Sommige mensen verlaten de sectoren zorg en welzijn omdat ze het niet meer naar hun zin hebben bij de eigen werkgever, of omdat ze ontevreden zijn over hun taken. Deze werknemers besluiten hun talenten ergens anders in te gaan zetten, soms buiten hun sector. Nu is de krapte op de arbeidsmarkt zodanig, dat we alle zeilen bijzetten om die uitstroom te beperken. Wat nou als je de dingen die je wél leuk vindt in je werk, ook bij andere werkgevers in de sector kunt doen? Blijf je dan wel werken binnen zorg en welzijn?

Waar we ons hard voor maken

Wanneer het mogelijk wordt om bij meer werkgevers (tegelijk of opeenvolgend) te werken kan dat werknemers behouden voor de sector. Zo blijven talenten, enthousiasme en ervaring beter binnen boord. Het vraagt van werkgevers dat ze de handen ineenslaan, en samenwerken op een terrein waar ze dat niet zo gewend zijn: personeelsbeleid. In het proeftuinproject regionaal collectief werkgeverschap zoeken we uit hoe dat gaat. De eerste bevindingen zijn positief! Het betekent dat werkgevers niet meer op elkaars personeel jagen, maar samen hun best doen om een aantrekkelijke werkgever en sector te zijn.

Uiteindelijk willen we dat jij doet waar je goed in bent, en waar je energie van krijgt. Omdat dan de kans het grootst is dat je ook in de sector met je energie en passie aan de slag zal blijven.

Belangrijke mijlpalen

  • met regionale groep werkgevers om tafel
  • verwachtingen onderling afstemmen
  • juridische onderbouwing regelen
  • medewerkers informeren en motiveren
  • project loopt!
  • uitleg aan andere werkgevers (en regio’s)
  • uitleg aan politiek
Werkgeverij 2022
Verhalen van de werkvloer

CNV en De Werkgeverij gaan voor regionaal collectief werkgeverschap

Er is een proeftuin gestart waarin werknemers van de vijf deelnemende organisaties nu al kunnen werken volgens de principes van het collectief werkgeverschap. Dat betekent dat zij al hun talente...jd.

Sluit je aan

Steun ons bij initiatieven om de arbeidsmarkt toekomst-proof te maken en om ervoor te zorgen dat jij wordt ingezet bij waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dat kun je het beste doen door lid te worden en dan het gesprek met ons aan te gaan over je ideeën.

Sluit je aan

Een betere toekomst voor jou én een ander

Veelgestelde vragen

Oscar Overbeek
Onderhandelaar