Alles over de verschillende soorten verlof

Als je werkt heb je ook recht op betaalde vrije dagen. Zoals vakantiedagen of een vrije dag voor een huwelijk. Ben je in verwachting van een kind? Dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Maar wist je bijvoorbeeld dat je als partner ook recht hebt op aanvullend geboorteverlof? Verlof is vaak betaald. Maar soms krijg je gedeeltelijk betaald of is het onbetaald, zoals bij langdurend zorgverlof. We vertellen je er meer over.

Het verschil tussen wettelijk verlof en ander soort verlof

Sommige soorten verlof staan in de wet. Denk aan vakantie en zwangerschapsverlof. Ander verlof is geregeld in je cao of arbeidsovereenkomst en kan dus per werkgever verschillen. Dan gaat het over bijzonder verlof. Zoals verlof voor een huwelijk of een onverwachte gebeurtenis.

Wat valt er onder wettelijk verlof

Er liggen een aantal regelingen over verlof vast in de Wet Arbeid en Zorg. Zo duurt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen altijd minimaal 16 weken. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Net als het geboorteverlof voor de partner en je recht op ouderschapsverlof. Is je kind of iemand in je nabije omgeving ziek en moet je voor diegene zorgen? Dan heb je recht op kortdurend of langdurend zorgverlof. Kortdurend zorgverlof is gedeeltelijk betaald, langdurig zorgverlof is vaak onbetaald.

In je cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan die afwijken van de wettelijke verlofregeling. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je toch recht hebt op doorbetaling van je loon tijdens ouderschapsverlof, terwijl dit niet in de wet staat. Kijk goed wat voor jou geldt.

Wat valt er onder bijzonder verlof

Bijzonder verlof staat niet in de wet en is dus per werkgever verschillend. In je cao of arbeidsovereenkomst staat welke soorten bijzonder verlof je werkgever heeft. En of je recht hebt op doorbetaling van je loon. Een huwelijk of begrafenis valt bijvoorbeeld onder bijzonder verlof. In je cao of arbeidsovereenkomsten staat dan op hoeveel dagen je recht hebt.

Als je een vraag hebt over je verlof

Zijn er onduidelijkheden over je verlof? Of kom je er niet uit met je werkgever of het uitzendbureau? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict