Nieuwe cao Jeugdzorg 2024-2025 rond

De nieuwe cao Jeugdzorg is een feit. Bijna 95% van de CNV-leden die in de jeugdzorg werken, stemde in met het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao Jeugdzorg. De nieuwe cao Jeugdzorg heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. De kernwoorden van deze cao? Waardering, werkdruk, werkplezier en veilig werken.

Wat zijn de belangrijkste punten in de nieuwe cao Jeugdzorg?

Afspraken over loon

  • Alle werknemers ontvangen per 1 januari 2024 een structurele loonstijging van 8%.
  • Per 1 januari komen de loonschalen 1, 2 en 3 te vervallen; werknemers in deze schalen worden horizontaal overgeschaald naar schaal vier. Bij het gereedkomen van de nieuwe salaristabellen per 1 januari 2024 wordt ook een toelichting gegeven hoe deze overschaling technisch plaats moet vinden.
  • Daarna worden de treden in de loonschalen schalen zodanig aangepast dat de treden die na de verhoging per 1 januari 2024 nog onder €15 bruto per uur zitten, worden opgehoogd naar een bruto maandsalaris met een uurloon van €15.
  • Alle werknemers ontvangen per 1 juli 2024 een structurele loonstijging van 1,25%.
  • Alle werknemers ontvangen per 1 maart 2025 een structurele loonstijging van in ieder geval 3% met daarnaast een mogelijk extra inflatiecompensatie van 2,25% met als ijkpunt de CPI.

Of er verhoogd wordt met maximaal 2,25% tot 5,25% hangt af van de CPI (referteperiode van september 2023 tot september 2024). Is de CPI 3% of lager, dan blijft het percentage op 3% staan. Is de CPI hoger, dan wordt afhankelijk van de stijging geïndexeerd tot maximaal 5,25%. Na bekendmaking van de CPI-cijfers in september 2024 wordt de definitieve generieke loonstijging per 1 maart 2025 vastgesteld en wordt het proces van algemeen verbindend verklaren van dit onderdeel van de cao in gang gezet. Deze methodiek wordt alleen voor deze cao afgesproken en zal in 2025 worden geëvalueerd waarbij eventuele voortzetting van deze methodiek tot de mogelijkheden behoort.

  • Het bodembedrag van de vakantietoeslag (artikel 7.3.C) volgt de stijgingen van de salarisbedragen.
  • De thuiswerkvergoeding wordt per 1 januari 2024 vastgezet op € 3,- per thuiswerkdag en zal niet meer halfjaarlijks worden aangepast. Deze thuiswerkvergoeding geldt voor de duur van deze cao en is afgeleid van de Nibud-richtlijn.
Door de loonsverhoging is de cao Jeugdzorg weer concurrerend met andere sectoren, maar minstens zo belangrijk zijn de afspraken over werkdruk en veiligheid. Hiermee kunnen we richting de toekomst verder.
Albert Spieseke, onderhandelaar CNV Connectief Zorg & Welzijn

Afspraken over werkdruk en werkplezier

  • De werkgever is vanuit goed werkgeverschap en zijn verantwoordelijkheid voor goede arbeidsomstandigheden verantwoordelijk voor een passende werktoedeling.
  • Als de werknemer meer grip wil krijgen op zijn werkzaamheden, is het nodig om al deze werkzaamheden in beeld te krijgen en te clusteren. Het team heeft dit inzicht ook. De werkgever faciliteert dit inzicht.
  • De werkzaamheden worden wel afzonderlijk benoemd, maar niet (per stuk) genormeerd.
  • Op organisatieniveau, op teamniveau en op persoonsniveau worden de werkzaamheden onder A, B en C verdeeld (zie schema in het onderhandelaarsakkoord).
  • Iedere werknemer maakt voor zichzelf de som van de uren die horen bij A, B en C. De werknemer heeft hierbij de regie. Deze afspraak geldt voor alle organisatieonderdelen en functiegroepen.
  • De som van A, B én C telt op tot de inzetbare tijd van de werknemer. Dit alles past binnen de 100% contracturen van de individuele werknemer. Bij (structurele) overschrijding van beschikbare inzetbaarheid, meldt hij dat bij de werkgever. Deze zal dan zo spoedig mogelijk zorgdragen voor maatregelen die leiden tot een passend takenpakket.
  • De afspraken zijn dusdanig dat zij werknemers in staat stellen om hun werk op een verantwoorde manier te doen. Daar waar een beroepscode van toepassing is, dienen deze afspraken de werknemer in staat te stellen volgens de voor hem geldende beroepscode te werken.

Afspraken over veiligheid

Medewerkers moeten veilig hun werk kunnen doen. Bij incidenten moet er voldoende opvang voor hen zijn. Albert Spieseke, onderhandelaar cao Jeugdzorg: 'In deze cao hebben we afspraken over veilig werken nog concreter en dwingender geformuleerd. Regelgeving is een noodzakelijk, maar niet het enige middel om een veilige werkomgeving te realiseren. Het vereist ook een continue waakzaamheid van werkgevers én medewerkers. Het arbeidsmarktplatform Jeugdzorg werkt! biedt ondersteuning met instrumenten en informatie zoals het beschikbaar stellen van de Complete Agressie Aanpak.'

Meer weten?

Meer informatie over alle afspraken vind je in het onderhandelaarsakkoord.