Duurzame inzetbaarheid Financieel zelfstandig zijn: vrouwen in de zorg verdienen beter

Ethiek in de zorg

Werk je in de zorg? Dan krijg je meer dan ooit te maken met ethische dilemma’s. Wie verzorg je wel, wie niet? Laat je je vaccineren? Met de vakgroep ethiek helpt CNV Zorg en Welzijn je om over die vragen na te denken en antwoorden daarbij te vinden.

Scroll naar beneden

Wat we zien en horen

In de zorg komen nogal wat ethische kwesties op je af. Elke dag stuiten alle werknemers in de zorg op, hele wezenlijke, ethische keuzes. Voor CNV is het zaak om je niet alleen te ondersteunen bij je arbeidsvoorwaarden, maar we willen je ook toerusten om afgewogen keuzes te maken. Wij beweren niet dat we de wijsheid in pacht hebben, maar kunnen je wel de bagage geven om keuzes zó te maken dat jij er tevreden mee bent en je patiënt ook. Ethiek is een belangrijk onderdeel van je werk: wat doe ik wel, wat niet, wie verzorg ik wel, en welke verzorging doe ik niet? In deze tijd van corona spelen deze ethische vragen nog meer. Moet je wel gaan werken met de kans dat je jouw naasten besmet? Ben je verplicht je te laten vaccineren? Voor zorgmedewerker is het niet altijd makkelijk om bij dit soort nieuwe ethische vragen een positie te bepalen. Daar kunnen ze wel wat ondersteuning bij gebruiken.

Waar wij ons hard voor maken

CNV vindt het belangrijk dat professionals de ruimte hebben om zelf goede afwegingen te maken en om in goede orde het gesprek daarover te voeren met collega’s of leidinggevenden. We kunnen de keuzes niet voor je maken, dus doen wat we wél kunnen: ontmoetingen organiseren, verschillende argumenten onderzoeken, beide kanten van de medaille laten zien. We gaan je niet vertellen hoe je moet denken of hoe je keuze moet uitpakken. Wel helpen we je aan bagage om een keuze te kunnen maken waar jij je goed bij voelt. Of het gesprek erover aan te gaan met de werkgever.

Om een goede ethische afweging te maken, is een gesprek essentieel.

Belangrijke mijlpalen

  • De werkgroep Ethiek organiseert regelmatig populaire en hooggewaardeerde webinars. Houd onze online agenda in de gaten voor nieuwe webinars van deze werkgroep.
  • We hebben jarenlang gepleit voor een verplichting tot moreel beraad – en bij veel werkgevers is dit inmiddels ingesteld!
  • We zorgen dat overal een zorgadviesraad komt en vanuit CNV Academie ondersteunen we bij het opzetten daarvan.

Wil je meer weten of loop je zelf tegen een ethisch vraagstuk aan?

Stel je vraag via de mail: ethiek@cnv.nl

Stel je vraag via e-mail

Een betere toekomst voor jou én een ander

Veelgestelde vragen