Kom jij naar het CNV Startcongres? Meer info Nieuws over werk en inkomen in jouw sector? Abonneer je nu

Agenda

12
Sep 2024

Training onderhandelen voor actieve CNV-leden

23
Sep 2024

Basistraining voor vakbondsconsulenten

26
Sep 2024

OR: Basistraining - open inschrijving (ook voor PVT)

10
Okt 2024

Basistraining voor adviseurs

Bekijk alle agendapunten

Startcongres CNV 2024

Op 14 juni organiseert CNV het startcongres voor leden en relaties. Het is een vol programma met interessante sprekers, zoals Jan Peter Balkenende en Karien van Gennip. Ook wordt er gedebatteerd over de visie van het CNV. Meld je nu aan!

Bekijk meer info over het startcongres

In de sector Energie werken ruim 29.000 medewerkers in drie sectoren.

Netwerkbedrijven (Nwb)

De tien netwerkbedrijven hebben samen ongeveer 16.000 medewerkers in dienst, die onder de cao NWb vallen. Bij de grootste 3 bedrijven gaat het om 4.000 tot 6.000 medewerkers per bedrijf. Het kleinste netwerkbedrijf heeft 130 medewerkers. Alle bedrijven hebben ook een eigen bedrijfs-cao als aanvulling op de sector-cao.

Productie- en Leveringsbedrijven (PLb)

Ongeveer 25 bedrijven vormen de sector Energie Productie- en Leveringsbedrijven (PLb). Deze bedrijven produceren elektriciteit, gas of warmte. Ook verhandelen zij energie. Zij hebben samen ongeveer 8.600 medewerkers in dienst, die onder de cao PLb vallen. Bij het grootste bedrijf gaat het om bijna 2.500 medewerkers, bij het kleinste bedrijf om vier medewerkers. Een aantal bedrijven hebben ook een eigen bedrijfs-cao als aanvulling op de sector-cao.

TSO

Onder de sector Transmission System Operator (TSO) valt de landelijke beheerder van het elektriciteitsnetwerk, TenneT. Hier werken circa 4.500 medewerkers. TenneT is een Europese netbeheerder met activiteiten in Nederland en in Duitsland en verzorgt het transport van elektriciteit op het hoogspanningsnet en is verantwoordelijk voor de balanshandhaving. Daarnaast verzorgt TenneT systeemdiensten en faciliteert zij de energiemarkt.

Energietransitie

De energietransitie is de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een systeem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen. Ofwel de overgang van het gebruik van kolen, olie en gas naar het gebruik van zon, wind en water als bron van energie. Het huidige energiesysteem maakt voor het overgrote gedeelte gebruik van fossiele energie.

Het energiesysteem heeft een technische, juridische, sociale en economische dimensie. Het betreft dus zodoende zowel de technische installaties en infrastructuur voor de energievoorziening als de (verdeling van) kosten en opbrengsten van de winning, het transport en het verbruik van energie. In de energietransitie spelen ook sociaal-maatschappelijke onderwerpen een rol. Het gaat dan onder andere om de (rechtvaardigheid van de) verdeling van de consequenties van het gebruik van fossiele energiebronnen en de mogelijkheden voor burgers en bedrijven om deel te nemen aan besluiten over de toekomstige inrichting van het energiesysteem. Of te wel: de energietransitie raakt ons allemaal.

Werk verandert

Door de energietransitie verandert het werk in de energiesector in een rap tempo. Duizenden functies verdwijnen of veranderen drastisch en nieuwe functies ontstaan. Als medewerker in de energiesector wordt er veel van je gevraagd. Je moet continu bijscholen, je moet wendbaar en weerbaar zijn. De pensioengerechtigde leeftijd schuift op en het werk neemt alleen maar toe. Er is krapte op de arbeidsmarkt en het werven van goed opgeleid nieuw personeel wordt steeds moeilijker. Maar het werk wordt ook steeds uitdagender door nieuwe technologie en biedt daarom ook veel nieuwe kansen.

Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per e-mail.

  • Specialistische kennis
  • Updates rondom jouw cao
  • Altijd de laatste actualiteiten

We zijn uitgeschaafd!

Geldzorgen spelen niet alleen bij mensen met lage lonen. Aan alle kanten stijgen prijzen sneller dan het loon. Nog maar een keer ergens op bezuinigen dan? Je kunt als huishouden niet blijven schaven. Ook al heb je dan een heel behoorlijk maandinkomen, je levert serieus in op je welzijn. Dat is niet gezond. Hoogste tijd voor een duidelijk signaal aan werkgevers en aan politiek Den Haag. De kaasschaaf kan er niet nog een keer overheen. We zijn uitgeschaafd!

Meld je aan voor het gratis webinar 'Grip op je geldzaken!'
Gabriëlla Buisman
Cao-onderhandelaar
Arno Reijgersberg
Cao-onderhandelaar
Aynur Polat
Cao-onderhandelaar
Telefoon
06 53 67 98 44

Laat je stem horen en sluit je aan!

Tijdelijk het eerste halfjaar nu maar €4 per maand. Samen staan we sterker.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit