Ethiek in de zorg Herwaardering publieke functies

Financieel zelfstandig zijn: vrouwen in de zorg verdienen beter

Sta jij financieel gezien wel je vrouwtje? Veel vrouwen die in de zorg werken, kunnen niet zelf rondkomen van hun salaris. Dat komt omdat ze minder uren in deeltijd werken. Van de ruim 900.000 vrouwen in de zorg werken ruim 540.000 vrouwen minder dan 25 uur per week. En dat is te weinig om zelfstandig te kunnen zijn. Daar willen wij verandering in brengen. Doe je mee?

Scroll naar beneden

Het probleem

Vrouwen die in de zorg werken, maken vaak te weinig uren om genoeg geld te kunnen verdienen. 24 uur per week is heel normaal voor de meeste vrouwen. Maar daardoor zijn zij financieel afhankelijk van anderen en van de overheid. Waarom vrouwen minder werken, komt door meerdere factoren. Bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen thuis. Een partner die niet minder kan werken. Of je werkgever die niet meer uren aanbiedt. De salarissen in de zorg zijn ook geen vetpot. Op zich hoeft minder geld verdienen geen probleem te zijn. Maar zodra er iets verandert in je situatie, kun je wel in de problemen komen. Bijvoorbeeld bij een scheiding. Zelf op eigen benen staan en rondkomen van een klein salaris is dan moeilijk.

De oplossing

CNV Zorg & Welzijn vindt dat vrouwen in de zorg meer betaalde uren moeten kunnen werken als zij dat willen. Zo los je 2 problemen op: financiële afhankelijkheid van een partner of de overheid en de personeelstekorten in de zorg. Dit zijn onze oplossingen: - De 30-urige werkweek voor zowel mannen als vrouwen verbetert de gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Ook ontstaat zo een betere (privé) balans tussen mannen en vrouwen. - Extra geld naar mantelzorg, kinderopvang en partnerverlof. Vrouwen hebben deze zorgtaken vaak thuis. Als daar meer geld heen gaat, krijg je meer tijd om te werken. - Organiseren van de goede financiële voordelen om meer werken aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door betere salarissen in de zorg. - Uitwisseling van personeel mogelijk maken in de regio’s. De btw-plicht houdt zorgorganisaties tegen om onder elkaar personeel uit te wisselen. Terwijl zo problemen met roosters maken opgelost worden. Verder vinden we het belangrijk om de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen te veranderen. Bijvoorbeeld door voorlichtingen te geven over de verdeling van zorgtaken tussen beide partners.

CNV Zorg & Welzijn vindt dat vrouwen in de zorg meer betaalde uren moeten kunnen werken als zij dat willen. Zodat zij zelf de regie hebben over hun financiële situatie.

Belangrijke mijlpalen

  • Het thema onder de aandacht brengen in de politiek
  • Activiteiten organiseren waarin financiële zelfstandigheid centraal staat, bijvoorbeeld tijdens de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart
  • Artikelen en rapporten schrijven en publiceren over gelijkheid tussen mannen en vrouwen
  • Actief het onderwerp betrekken in de cao-onderhandelingen
  • Voorlichting geven aan zorgstudenten over deeltijd werken en gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Samen naar financiële zelfstandigheid voor vrouwen in de zorg

Te weinig uren, te weinig salaris, te afhankelijk van anderen. Wat ons betreft zijn de oplossingen voor financiële zelfstandigheid simpel: meer ruimte bieden aan vrouwen in de zorg om te werken. Meer uren en meer salaris betekent de vrijheid om comfortabel te leven. Zonder afhankelijk te zijn van anderen. En wij gaan ons daar hard voor maken. Doe je mee? Word dan lid van CNV en laat je stem horen.

Sluit je aan bij CNV

Word lid

Veelgestelde vragen