Cao Vermo
Personeel werkzaam bij instellingen en organisaties die zijn aangesloten bij de Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties volgt de cao Vermo. Het betreft een landelijke groep van verzelfstandigde gemeentelijke sport- en accommodatiebedrijven met een cao die is toegespitst op een cultuur van werken in overheidsbedrijven met een uitvoerend en dienstverlenend karakter. De deelnemende organisaties vormen de werkgeversvereniging Vermo.
Belangrijkste punten
-
Looptijd van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022
-
Per 1 december 2021 stijgen de salarissen met 1,5 procent
-
Per 1 januari 2022 is het percentage van 2.4 procent afgesproken voor de loonstijging in 2022
-
In december 2021 volgt een eenmalige uitkering plaats van €750,- naar rato dienstverband (omvang gemiddeld dienstverband over eerste 11 maanden van 2021)
-
De vaste eindejaaruitkering van 6 procent wordt per 1 januari 2022 verhoogd naar 8.33 procent. Daarmee vervalt per 1 januari 2022 artikel 3:11 Werkgeversbijdrage levensloop (1,5 procent)
-
Werkgevers verhogen voor de komende drie jaren (1 januari 2022, 1 januari 2023 en 1 januari 2024) de salarissen met de inflatie
-
Per 1 januari 2022 vervalt artikel 1.6 Loonontwikkeling Cao gemeenten. De ontwikkeling in structurele procentuele stijging of matiging in de salaristabellen zoals in de Cao gemeenten (voorheen de CAR-UWO} opgenomen, wordt per 1 januari 2022 niet meer gevolgd
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
31 oktober 2022
Onderhandelingen cao 2023 van start
De APC (automatische prijscompensatie) is al in deze cao afgesproken. Dat betekent dat is vastgesteld dat de lonen op 1-1-2023 met 4,2 procent zullen stijgen, de nieuwe salaristabel is hierop aangepast. Werkgevers hebben het initiatief genomen om per organisatie te bezien of zij nog wat extra’s kunnen betekenen gezien de huidige situatie met stijgende lasten. Daar waar de ruimte er is, zullen werkgevers hun medewerkers iets extra’s bieden en hen hierover informeren.
Vanzelfsprekend is ook stilgestaan bij de toegenomen kosten (denk aan energie, onderhoud, inflatie op dienstverlening en producten) en toenemende kosten komend jaar.
Werkgevers onderzoeken wat de impact is van het verhogen van het minimumloon naar €14,- en of en in welke mate hierover afspraken zijn te maken.Voorgaande updates in 2022 en 2023
29 november 2022
Tweede ronde cao-onderhandelingen
Tweede ronde cao-onderhandelingen. Werkgevers hebben onderzocht in hoeverre er ruimte is om dit jaar extra vergoedingen toe te kennen vanwege de sterk oplopende energiekosten en inflatie sinds de zomer. Waar dit mogelijk was, is besloten om eenmalig iets extra’s te doen, of de 4,2 procent naar voren te halen. Helaas leent niet bij elk aangesloten bedrijf de financiële situatie zich hiertoe.
Ook heeft Vermo gekeken in hoeverre het mogelijk is, om vooruitlopend op de wetgeving al het minimumloon van 14 euro te hanteren. Dit blijkt niet mogelijk gebleken omdat hiervoor geen financiële ruimte meer is, omdat de afgesproken procentuele loonstijging van 4,2 procent en de verhoging van het minimumloon met ruim 10 procent per 1 januari 2023 al veel loonruimte kost.
Afgesproken is ook om in 2023 te onderzoeken of een IKB-regeling (Individueel Keuze Budget) mogelijk is en voor nu de bestaande mogelijkheden beter in de cao te verwoorden.
Bonden en werkgevers komen ook tot afspraken en procedures voor de toepassing van het functiehuis en de functiewaardering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een beroepsprocedure of een dispensatieregeling. Ze worden nog niet in de komende cao vastgelegd.
22 september 2023:
Werkgevers willen inflatiecorrectie niet betalen
De bonden houden vast aan gemaakte afspraken Op 18 september zijn het bestuur van Vermo en CNV en FNV weer met elkaar om tafel gegaan. Discussiepunt is het toepassen van de inflatiecorrectie (het CPI-getal). Deze afspraak is gemaakt in 2021 en staat in cao-artikel 1.6. Het houdt in dat het salaris automatisch minimaal drie jaar wordt gecorrigeerd met de inflatie.
Voorstel Vermo 60 procent CPI (= koopkrachtbehoud)
CNV cao-onderhandelaar Chris Cuperis: ''Vermo wil gebruik maken van art 1.6.4, een clausule in de cao. Zij noemen dit de disclaimer en hebben het ons in mei 2023 in een memo laten weten. Alle Vermo-leden gaven aan dat een loonsverhoging met het CPI-getal (per 1-1-2024 is dat 11,3 procent) niet betaalbaar is. Het bestuur stelt nu voor 60 procent van de 11,3 procent (=6,78 procent) aan de loonsverhoging te besteden. Hun argumenten zijn dat het CBS nu met een nieuwe manier van inflatie berekenen is gekomen en dat de oude manier te hoog is. En ook dat de overheid jou in 2023 gecompenseerd heeft met een energieplafond. De loonsverhoging in 2023 was 4,2 procent. Dit betekent een stijging van 11 procent in 24 maanden, dat is gemiddeld 5,5 procent per jaar. Werkgevers vinden dat jouw koopkracht hiermee blijft behouden.
Bonden houden vast aan gemaakte afspraken
Onze reactie is dat we met elkaar een afspraak hebben gemaakt om minimaal 3 jaar de inflatiecorrectie toe te passen. Wij willen dan ook vasthouden aan de gemaakte afspraken. De inflatiecorrectie is een afspraak die is gemaakt om destijds te komen tot loskoppeling van het loongebouw van de cao Gemeenten.
Wij interpreteren artikel 1.6.4 zo dat als bedrijven niet aan de inflatiecorrectie kunnen voldoen, zij hiervoor bewijs moeten aanleveren. Dan kunnen we met elkaar in gesprek om tot een aanvaardbare oplossing te komen. Werkgevers hebben nu een mondelinge verklaring als bewijs aangeleverd gekegen dat alle bedrijven de 11,3 procent niet kunnen betalen. Dat vinden wij onvoldoende.
|Wat ons betreft blijft de afspraak staan dat de lonen per 1 januari 2024 met 11,3 procent worden verhoogd. Juist nu, want de Vermo-lonen lopen al achter de feiten aan. Jouw koopkracht blijft alleen op peil met het CPI-getal zoals afgesproken. Onze leden hebben het geld nu nodig, want de compensatie van overheidsmaatregelen stopt per 1 januari 2024. De sector kampt bovendien met personeelstekorten. W willen niet dat deze verder oplopen omdat het salaris achterblijft.
Huiswerk
Op 12 oktober praten we verder met Vermo. Het bestuur gaat nu terug naar de aangesloten bedrijven om begrotingen op te vragen. Ook willen wij weten wat de gemeente wenst bij te dragen om dit tekort op te lossen, en wat het bedrijf van plan is te doen om eventuele tekorten op te lossen. Als we die informatie ruim van tevoren ontvangen, kunnen naar oplossingen kijken. We hebben ook ondernemingsraden geadviseerd gebruik te maken van hun recht op informatie. Zij kunnen ook huidige begrotingen vergelijken met eerdere jaarrekeningen.
Ledenraadpleging
CNV en FNV houden op 5 oktober van 12 tot 13 uur een gezamenlijke ledenraadpleging. Hier kun jij kenbaar maken hoe jij vindt dat wij jouw belangen het beste behartigen. Wij leggen dan uit hoe we het verdere verloop van de onderhandelingen voor ons zien.'
16 oktober 2023
Constructief overleg
'Donderdag 12 oktober hebben we om de tafel gezeten met werkgeversorganisatie Vermo. Zowel CNV (Gerhard Timmerman) als FNV hadden ditmaal een vakbondslid als toehoorder bij zich. Daardoor konden we halverwege het overleg even schorsen om ruggenspraak te houden.
Het was een constructief gesprek, waarbij, zoals dat heet, alles is gezegd wat op dat moment gezegd moest worden. De hoge inflatie maakt zowel bij werkgevers als bij werknemers het nodige los. Dat leidde ertoe dat we uit elkaar zijn gegaan met de toezegging van werkgeverskant dat ze spoedig met een inhoudelijke reactie komen om het proces richting een nieuwe cao naar een volgende stap te brengen', aldus Chris Cuperus (cuperus@actiefvoorcnv.nl), cao-onderhandelaar CNV Publieke Diensten.
8 december 2023
Bonden boos over eindbod cao Vermo
Werkgevers Vermo houden zich volgens de bonden niet aan de cao-afspraak van 11,3 procent loonsverhoging per 1 januari 2024. Ze zijn het dan ook niet eens met het eindbod. Daarom roepen CNV en FNV leden en niet-leden op voor een online bijeenkomst op donderdag 14 december om 14 uur. Om bij te praten, maar ook om het over eventuele acties te hebben. CNV Onderhandelaar Chris Cuperus roept zijn leden op collega's warm te maken voor een lidmaatschap. 'Werkgevers denken dat we maar een klein deel van hun personeel vertegenwoordigen. Tijd om onze spierballen te laten zien.’
22 december 2023
CNV en FNV gezamenlijk tegen eindbod Vermo
Vooral het loonbod valt behoorlijk tegen. We moedigen onze leden aan om tegen te stemmen om een sterker standpunt in te nemen in de aanstaande onderhandelingen met Vermo. Je hebt als lid tot 11 januari de tijd om je stem uit te brengen. Lees meer in onderstaand nieuwsbericht “CNV en FNV gezamenlijk tegen eindbod Vermo”.
25 januari 2024
Bonden en Vermo opnieuw om tafel voor cao-onderhandelingen
Hernieuwde onderhandelingen zijn nodig nu de leden van CNV Publieke Diensten het eindbod van werkgever Vermo resoluut hebben afgewezen. Prima, zeggen de onderhandelaars, maar dan wel serieus gehoor worden geven aan de ledenraadpleging en respect hebben voor gemaakte afspraken.
Op 1 februari wordt verder gepraat. CNV-Onderhandelaars Chris Cuperus en Marc Dorst werken aan personeelsbijeenkomsten op verschillende locaties, om te kunnen discussiëren over de lopende cao-gesprekken. Details hierover volgen nog, maar iedereen is welkom.0
2 februari 2024
Vermo en bonden eens over nieuwe cao
De cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 t/m 31 december 2025.
De lonen van de werknemers van Vermo stijgen per 1 januari 2024 met 8,3 procent en op 1 januari 2025 met 3 procent voor alle loonschalen.
Hierdoor krijgen alle medewerkers de CPI-afgeleide (inflatiecorrectie) 2024 van 11,3 procent verdeeld over 2 jaar.
Per 1 januari 2025 stijgen de lonen daarbovenop met 1,75 procent. Dit getal wordt vastgezet als het percentage CPI (consumentenprijsindex)-afgeleide voor 2025.
Hierdoor krijgt iedereen ook volgend jaar een loonsverhoging die dicht bij het percentage ligt dat anders in mei 2024 zou worden vastgesteld. Het 9-maandsgemiddelde is nu 1,97 procent. In de loop van dit jaar zal de CPI-afspraak voor de volgende cao worden geëvalueerd.
De werkgever zal in het onderhandelingsresultaat duidelijk uitgewerkte teksten opnemen over het in de cao nieuw opgenomen (mantel)zorgverlof en sociale veiligheid.
Op korte termijn wordt het onderhandelingsresultaat in stemming gebracht bij de achterbannen van de bonden. CNV-onderhandelaars Cuperus en Dorst geven een positief stemadvies mee over wat zij zien als een toekomstbestendige en aantrekkelijke cao.
Neem op 8 februari tussen 9 en 10 uur on line deel aan de uitleg over het akkoord
Reacties
poll__results
Instemming cao Vermo
De uitslag van de stemming over het onderhandelingsresultaat van de cao Vermo is een feit. Van de CNV leden heeft 77 procent voor de cao gestemd. De FNV leden hebben met 87 procent ingestemd.