Cao Vermo
Personeel werkzaam bij instellingen en organisaties die zijn aangesloten bij de Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties volgt de cao Vermo. Het betreft een landelijke groep van verzelfstandigde gemeentelijke sport- en accommodatiebedrijven met een cao die is toegespitst op een cultuur van werken in overheidsbedrijven met een uitvoerend en dienstverlenend karakter. De deelnemende organisaties vormen de werkgeversvereniging Vermo.
Belangrijkste punten
-
Looptijd van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022
-
Per 1 december 2021 stijgen de salarissen met 1,5 procent
-
Per 1 januari 2022 is het percentage van 2.4 procent afgesproken voor de loonstijging in 2022
-
In december 2021 volgt een eenmalige uitkering plaats van €750,- naar rato dienstverband (omvang gemiddeld dienstverband over eerste 11 maanden van 2021)
-
De vaste eindejaaruitkering van 6 procent wordt per 1 januari 2022 verhoogd naar 8.33 procent. Daarmee vervalt per 1 januari 2022 artikel 3:11 Werkgeversbijdrage levensloop (1,5 procent)
-
Werkgevers verhogen voor de komende drie jaren (1 januari 2022, 1 januari 2023 en 1 januari 2024) de salarissen met de inflatie
-
Per 1 januari 2022 vervalt artikel 1.6 Loonontwikkeling Cao gemeenten. De ontwikkeling in structurele procentuele stijging of matiging in de salaristabellen zoals in de Cao gemeenten (voorheen de CAR-UWO} opgenomen, wordt per 1 januari 2022 niet meer gevolgd
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Onderhandelingen cao 2023 van start
Op 31 oktober start van de cao-onderhandelingen. De APC (automatische prijscompensatie) is al in deze cao afgesproken. Dat betekent dat is vastgesteld dat de lonen op 1-1-2023 met 4,2 procent zullen stijgen, de nieuwe salaristabel is hierop aangepast. Werkgevers hebben het initiatief genomen om per organisatie te bezien of zij nog wat extra’s kunnen betekenen gezien de huidige situatie met stijgende lasten. Daar waar de ruimte er is, zullen werkgevers hun medewerkers iets extra’s bieden en hen hierover informeren.
Vanzelfsprekend is ook stilgestaan bij de toegenomen kosten (denk aan energie, onderhoud, inflatie op dienstverlening en producten) en toenemende kosten komend jaar.
Werkgevers onderzoeken wat de impact is van het verhogen van het minimumloon naar €14,- en of en in welke mate hierover afspraken zijn te maken.
Update cao-onderhandelingen
Dinsdag 29 november. tweede ronde cao-onderhandelingen. Werkgevers hebben onderzocht in hoeverre er ruimte is om dit jaar extra vergoedingen toe te kennen vanwege de sterk oplopende energiekosten en inflatie sinds de zomer. Waar dit mogelijk was, is besloten om eenmalig iets extra’s te doen, of de 4,2 procent naar voren te halen. Helaas leent niet bij elk aangesloten bedrijf de financiële situatie zich hiertoe.
Ook heeft Vermo gekeken in hoeverre het mogelijk is, om vooruitlopend op de wetgeving al het minimumloon van 14 euro te hanteren. Dit blijkt niet mogelijk gebleken omdat hiervoor geen financiële ruimte meer is, omdat de afgesproken procentuele loonstijging van 4,2 procent en de verhoging van het minimumloon met ruim 10 procent per 1 januari 2023 al veel loonruimte kost.
Afgesproken is ook om in 2023 te onderzoeken of een IKB-regeling (Individueel Keuze Budget) mogelijk is en voor nu de bestaande mogelijkheden beter in de cao te verwoorden.
Bonden en werkgevers komen ook tot afspraken en procedures voor de toepassing van het functiehuis en de functiewaardering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een beroepsprocedure of een dispensatieregeling. Ze worden nog niet in de komende cao vastgelegd.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.