Vruchten plukken op het CNV Kennisfestival

Na 6 maanden werpt CNV Innovatie Boost al vruchten af

‘Wat aandacht krijgt, groeit.’ Zo opende Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs en CNV Zorg & Welzijn , het Kennisfestival op woensdag 3 april 2024. Professionals in onderwijs, zorg en welzijn verzamelden zich in De Moestuin in Utrecht om de finale van de CNV Innovatie Boost te vieren. En een feest, dat was het! Er klonk tromgeroffel, we gingen op een heuse innovatiesafari, speelden XL Jenga en luisterden naar een spoken word met vuurwerk.

Vruchten plukken van 4 innovatieavonturen

Projectleider van CNV Innovatie Boost, Céline de Krom, zag prachtige resultaten tijdens het innovatietraject van het afgelopen halfjaar. Vier organisaties gingen onder begeleiding van innovatie-experts aan de slag met een belangrijk vraagstuk. De zoektochten van zorgorganisaties Parlan en Humanitas DMH en onderwijsinstellingen Penta en Oranjerie waren zeer divers. Van meer interdisciplinaire samenwerking tussen teams en zinvolle, passende daginvulling voor cliënten tot communicatiegericht talenonderwijs en het visueel maken van talentontwikkeling voor leerlingen. De ontwikkelteams van de vier organisaties hebben hard gewerkt. Zij bewogen van kick-off naar brainstorm en van test naar actiesessie, tot ze de welverdiende vruchten konden plukken op het Kennisfestival. Erg toepasselijk, zo in de kas van De Moestuin.

‘Ieder geluid telt. Dat maakt samenspel belangrijk’

CNV-Projectleider Céline de Krom

Muzikale reis

Voordat de organisaties hun harde werk konden presenteren, maakten aanwezigen een innovatieve én duurzame reis. Nadat muzikale alleskunner Nico van Asdonck iedereen voorzag van een djembétrommel, startte hij de Hollandse drumband op. We zagen geconcentreerde blikken en hoorden eerst verlegen, maar steeds meer uitgelaten muziekspel. De bandleider sprak zijn muzikanten toe: ‘Nu moeten jullie maar eens naar elkaar gaan luisteren, zodat het mooi samen gaat vallen.’ De reis vervolgde via Andalusische flamenco, naar Senegalese meringue. We eindigden in Gambia met Afrikaanse percussie.

Mooie inzichten: van het ‘Ja, en?’-credo tot realistisch focussen

Projectleider Céline de Krom hoorde de Innovatie Boost terugkomen in het ritmisch getrommel: ‘Ieder geluid telt. Dat maakt samenspel belangrijk. Het naar elkaar luisteren en op elkaar inspelen geldt zeker ook voor innovatie.’ Dat bleek ook één van de mooiste inzichten van het traject. Tijdens de innovatiesafari gingen deelnemers op ontdekkingstocht bij de vier organisaties. Het was een halen en brengen van kennis over het Innovatie Boost traject. Een geliefd credo was het ‘ja, en’-denken in plaats van te blijven hangen in het ‘ja, maar-en’. Innovatie draait om nieuwe ideeën en frisse blikken! De uitdaging van ieder ontwikkelteam? Ze wilden allemaal al snel groots en perfect, maar liepen dan tegen weerstand aan. Er is vaak geen tijd, geld of personeel voor zulke plannen. ‘De Innovatie Boost en onze begeleiders hielpen om de aandacht te richten op wat er al is en wél kan,’ vertelt Saskia Verwoerd van de Oranjerie.

Nieuwe energie en verbinding

De XL Jenga workshop zette de innovatie-enthousiastelingen aan het werk. In teams ging iedereen ijverig aan de slag om de hoogste toren te bouwen. De kunst is om te blijven proberen, zonder angst voor omvallen. ‘Dat gaat lukken!’ klonk het later in koor, in opdracht van woordkunstenaar Mario Overman. Hij was op de achtergrond aanwezig tijdens het Kennisfestival en schreef als slot een gedicht, een spoken word, over zijn inzichten. Terwijl hij sprak van nieuwe energie en verbinding, was achter hem door het glazen plafond van de moestuinkas vuurwerk van FC Utrecht te zien. Passender kan niet. Het was een groot, inspirerend feest!

Foto's door: Hester Dijkstra (Hester Videografie)

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de deelnemende organisaties? Schrijf je in voor de CNV Innovatie Boost nieuwsbrief!