Zelf ontslag nemen

Zelf ontslag nemen is vaak niet moeilijk. Toch moet je met een aantal dingen rekening houden als je je baan opzegt. Zo verlies je vaak het recht op een WW-uitkering en heb je te maken met een opzegtermijn. Maar welke rechten en plichten heb je nog meer? En hoe neem je eigenlijk ontslag? Wij zetten alle belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Zelf ontslag nemen: hoe doe je dat?

Vaak is het opzeggen van je contract eenvoudig. Als je besluit om zelf ontslag te nemen, is het verstandig om eerst een persoonlijk gesprek aan te gaan met je werkgever. Zo kun je samen bespreken wat de reden van je vertrek is en hoe jullie dit op een nette manier afhandelen. Vervolgens dien je een ontslagbrief in, waarin je aangeeft dat je je contract wilt opzeggen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de opzegtermijn.

Vast contract opzeggen

Als je een vast contract hebt, moet je rekening houden met de opzegtermijn die in je contract of cao staat. Als er geen afspraken zijn gemaakt over de opzegtermijn, dan geldt de wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de opzegtermijn. Houd je hier geen rekening mee en kom je niet meer werken? Dan mag je werkgever iemand anders inhuren. In dat geval kunnen de kosten op jou verhaald worden.

Tijdelijk contract opzeggen

Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je niet altijd ontslag nemen voordat de einddatum van het contract is bereikt. Je mag alleen eerder opzeggen als dit in je contract of cao staat. Als dit niet het geval is, kun je alleen ontslag nemen met toestemming van je werkgever. Maak daarom vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken met je werkgever.

Ontslagbrief schrijven

Je kondigt je ontslag aan via een ontslagbrief. Deze brief stuur je per post of per e-mail. Het is belangrijk om altijd om een ontvangstbevestiging te vragen of een aangetekende ontslagbrief te sturen. Zo kun je bewijzen dat je werkgever jouw opzegging heeft ontvangen.

Het schrijven van een ontslagbrief kan lastig zijn. Wat moet er precies in staan? En moet je formeel of informeel schrijven? Hieronder geven we je een aantal tips.

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

Een ontslagbrief moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgende zaken moet je in ieder geval in je brief vermelden:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief verstuurt
  • De duur van je opzegtermijn
  • Benoem dat je jouw contract wil opzeggen
  • Datum waarop je uit dienst wil treden
  • Sluit af met je naam en handtekening

Je kunt in je ontslagbrief ook vragen om een (positief) getuigschrift. Daarnaast kun je aangeven dat je graag de niet opgenomen vakantiedagen wilt opnemen in de opzegtermijn. Het is belangrijk om de brief netjes en positief af te sluiten. Zo gaan jij en je werkgever met een goed gevoel uit elkaar.

Voorbeeld van een ontslagbrief

Wil je hulp bij het opstellen van een ontslagbrief? Geen probleem. Wij hebben een informeel en formeel voorbeeld van een ontslagbrief. Gebruik deze als inspiratie voor het schrijven van je eigen ontslagbrief.

Download ontslagbrief voorbeelden

Opzegtermijn als je zelf ontslag neemt

Bij het nemen van ontslag moet je rekening houden met de opzegtermijn. Dit is de tijd tussen het opzeggen van je baan en de dag dat je daadwerkelijk stopt met werken. De duur van je opzegtermijn staat in je arbeidscontract of cao. Is dit niet het geval? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Bijvoorbeeld: je hebt een opzegtermijn van 1 maand. Als je op 12 maart je ontslagbrief stuurt, dan gaat de opzegtermijn in op 1 april. Je laatste werkdag is dan op 30 april.

Op staande voet ontslag nemen

Ontslag op staande voet houdt in dat je per direct stopt met werken, zonder opzegtermijn. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van een dringende reden. Bijvoorbeeld als je werkgever je bedreigt of je loon niet meer betaalt.

WW-uitkering en transitievergoeding bij zelf ontslag nemen

Als je zelf ontslag neemt, vervalt je recht op een WW-uitkering. Je bent namelijk zelf schuldig aan je eigen werkloosheid. Dat wordt verwijtbaarheid werkloos genoemd. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding. Houd daar dus rekening mee als je besluit je baan op te zeggen zonder nieuwe baan in het vooruitzicht.

Ontslag nemen tijdens ziekte of burn-out

Het is toegestaan om tijdens ziekte of burn-out ontslag te nemen, maar het is niet altijd verstandig. Bij een vast contract hebt je recht op 2 jaar loondoorbetaling. Dit recht verspeel je als je zelf ontslag neemt. Daarnaast heb je niet automatisch recht op een WW-uitkering of Ziektewetuitkering. Als je toch besluit ontslag te nemen, geef dan bij je WW-aanvraag aan dat de reden voor ontslag ziekte is. Een arts van het UWV beoordeelt of je een goede reden had om ontslag te nemen en of je een WW-uitkering krijgt.

Ontslag nemen tijdens proeftijd

Tijdens je proeftijd mag je op ieder moment je contract opzeggen, zonder opzegtermijn. De duur van je proeftijd staat in je contract. Het is verstandig om ook in deze situatie een ontslagbrief naar je werkgever te sturen en om een ontvangstbevestiging te vragen.

Concurrentiebeding en relatiebeding

Neem je ontslag omdat je overstapt naar een nieuwe baan? Controleer dan altijd of er geen concurrentiebeding of relatiebeding in je contract staat. Een concurrentie- of relatiebeding houdt in dat je niet bij een concurrent of relatie van je werkgever mag gaan werken binnen een bepaalde tijd. Wanneer je dit toch doet, moet je vaak een boete betalen aan je werkgever.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Veelgestelde vragen over ontslag

Verder lezen

Arbeidsconflict

Een conflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo snel...

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Oneens met je ontslag

Welke rechten heb je als je bent ontslagen?

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt door faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je zonder reden ontslaan in je proeftijd.

Ontslag in overleg

Je werkgever en jij gaan samen akkoord met je ontslag.

Ontslag om bedrijfseconomische reden

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Ontslag op staande voet

Ontslagen omdat je iets ernstigs hebt gedaan op je werk.

Ontslag wegens disfunctioneren

Je werkgever mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Rechten en plichten bij ziekte

De gevolgen van lang ziek zijn op je werk.

Rekentool WW-uitkering

Een rekentool voor de hoogte en duur van je WW-uitkering.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten.

WIA-uitkering

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan.

Plichten bij een WW-uitkering

Bijvoorbeeld solliciteren en accepteren van passend werk.

WW-uitkering

Ben je werkloos? Dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict