Geld voor later: wat je moet weten over pensioen en AOW

Pensioen, het is misschien een ver-van-je-bed-show. Of het staat voor de deur. Dan wil je natuurlijk wel je woning, boodschappen en andere uitgaven kunnen blijven betalen. Daarom is het goed om te weten hoe het zit met je pensioen. Wanneer heb je recht op AOW? Hoeveel pensioenpremie betaalt jouw werkgever? En laat je je gezin wel goed achter, mocht je komen te overlijden voor je pensioen?

Pensioen in Nederland

In ons land bouw je op 3 manieren je pensioen op:

  1. Via de AOW (Algemene Ouderdomswet)
  2. Pensioen opbouwen via je werkgever (ouderdomspensioen)
  3. Door te sparen, beleggen of verzekeren

AOW

Woon of werk je in Nederland? Dan bouw je automatisch een AOW-uitkering op. De AOW is een basispensioen dat je van de overheid ontvangt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Hiermee kun je rondkomen als je ouder bent en gestopt bent met werken. Hoeveel AOW je ontvangt, hangt af van je woonsituatie en of je in het buitenland gewoond of gewerkt hebt. Een paar maanden voor je AOW-leeftijd, ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een brief. Daarin staat hoe je AOW aanvraagt. Heb je de brief niet ontvangen? Neem dan snel contact op met de SVB.

Opbouw ouderdomspensioen

Vanaf 1 januari 2024 bouwen werknemers die werken binnen een bedrijf met een pensioenregeling vanaf 18 jaar pensioen op. In 2023 was dat nog vanaf 21 jaar. Bouw jij pensioen op via je werkgever? Dan krijg je op je pensioengerechtigde leeftijd een aanvullende pensioenuitkering, bovenop je AOW. Je werkgever betaalt dan, tijdens je werkende leven, pensioenpremie aan de pensioenuitvoerder. Hoe hoog die premie is, staat op je loonstrook. Je betaalt ook een eigen bijdrage: de zogenaamde werknemersbijdrage. De pensioenuitvoerder belegt het geld, zodat je later een maandelijks bedrag uitgekeerd krijgt. Wanneer je met pensioen gaat, bepaal je zelf. Maar geef het wel op tijd aan bij je pensioenuitvoerder.

Infographic over pensioen

Nabestaanden- en partnerpensioen

Veel pensioenregelingen bieden een pensioen voor nabestaanden. Nabestaandenpensioen is het pensioen dat na je overlijden uitgekeerd wordt aan je nabestaanden: je partner en kinderen. Partnerpensioen wordt opzij gezet voor je partner voor het geval je overlijdt voordat je met pensioen gaat. Je kinderen hebben recht op een wezenpensioen als je overlijdt. Nabestaandenpensioen wordt opgebouwd uit de pensioenpremie die je werkgever betaalt. Maar zo’n pensioen wordt niet automatisch bij elke pensioenuitvoerder opgebouwd. Check daarom altijd bij je pensioenuitvoerder wat er voor jouw gezin geregeld is.

Sparen, beleggen en verzekeren voor pensioen

Je werkgever is niet wettelijk verplicht je een pensioenregeling aan te bieden. Een AOW-uitkering alleen is voor veel mensen niet genoeg om later rond te komen. Daarom is het verstandig om zelf ook een pensioenpotje te regelen. Bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen of een verzekering af te sluiten. Ook als je wel deelneemt aan een pensioenregeling via je werkgever, is een extraatje aanleggen handig. Zo zorg je dat je later niets tekort komt. Check wel of je baas inderdaad geen pensioenregeling aan hoeft te bieden. Want in bijna alle cao’s staat dat wel.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict