Hulp bij belastingaangifte met CNV Belastingservice

Voor een bezoek aan een van onze belastingzittingen in maart of april 2020 kunt u online een afspraak inplannen via www.cnv.nl/belastingservice. Vanaf dan kunt u er ook voor kiezen telefonisch een afspraak te maken via CNV Info op 030 - 751 1050.

Wordt uw aangifte niet vóór 1 mei 2020 ingevuld, vergeet dan niet uitstel aan te vragen. Indien u door omstandigheden toch later moet laten invullen, houd u dan rekening met de gewijzigde voorwaarden omtrent uitstel, zie hiervoor de site van de Belastingdienst.

Nodig bij het maken van een afspraak

De volgende gegevens hebt u o.a nodig als u een afspraak gaat maken:
• Uw e-mailadres;
• Uw IBAN banknummer
• Naam van uw CNV-bond en eventueel die van uw fiscaal partner (CNV Vakmensen, CNV Connectief of CNV Jongeren)
• Voor hoeveel personen moet de aangifte worden gedaan?

Voor de volgende zaken kunt u niet terecht op een belastingzitting, maar belt u CNV Info (030 - 751 1050):
> Alle inhoudelijke informatie, die niets te maken heeft met uw (gemaakte) afspraak.
> Het melden van uw hulpvraag bij het invullen van uw:

  1. Aanvraag voorlopige aanslag (VA).
  2. Heeft u een C of M- biljet, woont/werkt u in het buitenland of woont u in Nederland en heeft u inkomen uit het buitenland (bv Duitse rente)? Zo ja, dan wordt u op een aparte zitting geholpen met uw aangifte.
  3. Aangiften van grensarbeiders.
  4. Aangiften i.g.v. overlijden (F-formulier).

Voor informatie over hulp bij O-aangiften (ondernemers / ZZP-ers en eventuele partners) kunt u contact opnemen met uw eigen CNV-bond.

Afspraakbevestiging belastingservice

Wanneer u via CNV Belastingservice een afspraak boekt, krijgt u via de mail of per post een bevestiging van deze afspraak, de checklist en aanvullende informatie met betrekking tot de zittingen. Deze checklist vindt u overigens ook via deze link.

Machtigingscodes

Het CNV heeft uw machtigingscode nodig om uw IB-aangifte in te vullen. Die heeft u medio februari per post van de Belastingdienst ontvangen. Ook heeft het CNV eventueel een tweede machtigingscode nodig om uw aanvraag/verandering Toeslagen in te vullen. Heeft u deze codes niet, vraagt u deze dan aan. Er zijn twee verschillende manieren waarop u de machtigingscodes kunt aanvragen bij de Belastingdienst.

  1. U beschikt over een DigiD-code, neem die voor de zekerheid ook mee. Om een machtigingscode aan te vragen logt u in op machtigen.digid.nl. Na inloggen klikt u op ‘machtiging aanvragen’ en volgt u de verdere instructies. De code is direct beschikbaar. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de DigiD helpdesk: www.digid.nl/contact
  2. U kunt bellen naar het telefoonnummer 088 - 123 65 55, op werkdagen van 8.00 - 22.00 uur, geef uw bsn-nummer door en vraag een machtigingscode aan.

LET OP: Het duurt circa 5 werkdagen voordat u de machtigingscode thuis per post ontvangt. Wees dus op tijd met de aanvraag. Wanneer u ook een afspraak voor uw partner maakt, dan heeft deze een eigen machtigingscode nodig. Zonder die machtigingscodes kunnen wij uw aangiften en aanvragen niet invullen.

Tarieven belastingservice 2020

Aangifte 1 persoon
Kosten Leden: €10
Niet-leden: €57

Fiscaal partner aangifte
Kosten Leden: €14
Niet-leden: €85 (voor u en uw partner)

1 voorlopige aangifte (VA)
Kosten Leden: €3
Kosten Niet-leden: € 10

Huur- en zorgtoeslag
Kosten Leden: € 0
Kosten Niet-leden: € 10

CNV USB-stick
Kosten Leden en niet-leden:
 € 3Voor leden met een (gezamenlijk) inkomen op of onder bijstandsniveau is deze service gratis.

Kosten bij middeling

Middeling is gratis als de aangiften, waar de middeling betrekking op heeft, door het CNV is ingevuld. Zo niet, dan betaalt een lid €10,- en een niet-lid €57.

Op de zitting of bij de afspraakbevestiging krijgen niet-leden een aanmeldingskaart voor het CNV-lidmaatschap. Als zij deze invullen en inleveren op de zitting, kunnen zij meteen profiteren van het lage ledentarief.

Zorg- en huurtoeslag

CNV Belastingservice helpt u als lid kosteloos met het aanvragen en wijzigen van uw zorg/huurtoeslag. Veelal gebeurt dit direct op de zittingen. Indien nodig wordt er een nieuwe afspraak met u gemaakt. Heeft u in 2018 en 2019 zorg- en/of huurtoeslag ontvangen, neemt u dan deze beschikkingen mee naar de zitting. Vergeet niet hiervoor uw aparte machtigingscode aan te vragen (zie hierboven).

De CNV belastingzitting

Op de CNV belastingzittingen wordt u geholpen door deskundige vrijwilligers van het CNV. Voor het invullen van een aangifte wordt 45 tot 60 minuten gereserveerd. Wij vragen u om 10 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn en alle benodigde informatie mee te nemen (zie hiervoor de checklist op de CNV site en bij uw afspraakbevestiging).
Uw aangifte wordt in uw aanwezigheid direct online met de Belastingdienst voor u ingevuld en afgerond. U ontvangt een kopie van uw aangifte op een USB-stick. Deze USB-stick dient u goed te bewaren, zodat u komende jaren kunt achterhalen hoe de aangifte is gedaan. In verband met risico op computervirussen gebruiken wij op onze belastingzittingen alleen de CNV USB-stick. Voor de aanschaf van een USB-stick betaalt u eenmalig een bijdrage van €3.

Nazorg

Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u direct een definitieve aanslag, een voorlopige aanslag of een brief omdat u meer informatie moet overleggen. In de aanslag van de Belastingdienst staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Mocht hier een groot verschil in zitten of krijgt u vragen van de Belastingdienst, neemt u dan direct (maar altijd binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag of de brief) contact met ons op via 030 - 751 1050. Wij zorgen er dan voor dat u snel en kosteloos wordt geholpen. CNV Belastingservice controleert uw aangifte en helpt u - indien nodig - verder.

Het kan incidenteel voorkomen dat de aanslag afwijkt van wat tijdens de zitting is berekend. Ons dringende advies is om bij een teruggave de gelden apart te zetten, totdat de definitieve aanslag binnen is. Het kan voorkomen dat u de teruggave moet terugstorten (met heffingsrente). De Belastingdienst geeft daarvoor altijd een reden op.

CNV belastingservice het hele jaar door

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van veranderingen in uw leven (denk aan: eerste baan, samenwonen, aan- en/of verkoop woning, huwelijk, geboorte, kinderopvang, scheiding, overlijden etc), moet u uw toeslagen alsnog aanvragen of wijzigen*, alsnog aangifte doen of een VA aanvragen?
Aarzel dan niet maar neem contact met ons op via telefoonnummer 030 - 751 1050. U kunt ook mailen.