Anneke Scheurink over belang van open gesprekken en menselijke benadering van rouw

'Praat er gewoon over met elkaar!'

Beluister de nieuwe podcastaflevering Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

‘Omgaan met rouw op de werkvloer is eigenlijk zo simpel: praat er gewoon over met elkaar’, zegt Anneke Scheurink, projectmanager bij CNV voor onder andere rouw. Ze pleit voor wettelijk rouwverlof en meer kennis onder werkgevers over rouw. In deze aflevering van de CNV-podcast Rouw, Je Hangt ’t Niet Aan de Kapstok, bespreekt Anneke het belang van een menselijke benadering van rouw, waarbij de behoeften van de werknemer centraal staan.

De verhalen die Anneke hoort van werknemers zijn soms schrijnend. ‘Werkgevers die verwachten dat iemand twee dagen na de uitvaart van zijn overleden partner alweer op kantoor zit. Of mensen die genegeerd worden door collega’s uit angst dat ze bij elk gesprek in huilen uitbarsten.’

Onkunde en ongemakkelijkheid

Werkgevers en werknemers vinden het moeilijk om over rouw te praten. Dit komt volgens Anneke door onkunde en ongemakkelijkheid rond het onderwerp. ‘Er is in ons dagelijks leven geen ruimte meer om over de dood te praten.’ Dit gebrek aan ruimte om rouw te bespreken, resulteert volgens Anneke in gemiddeld 170 dagen ziekteverzuim.

Behoefte aan hulp, kennis en inspiratie

Uit angst om het gesprek aan te gaan over rouw, houden sommige werkgevers zich volgens Anneke vaak strikt aan cao-regels. Maar rouwprotocollen zijn niet altijd toereikend. ‘We merken dat werkgevers behoefte hebben aan praktische hulp, kennis, en inspiratie om rouw bespreekbaar te maken,’ geeft ze aan.

Trainingen voor werkgevers

CNV biedt trainingen voor werkgevers, gericht op het omgaan met rouw op de werkvloer. Anneke: ‘We laten werkgevers nadenken over hoe ze zelf behandeld zouden willen worden in zo’n situatie. Als het persoonlijk wordt, stappen werkgevers af van het protocol en gaan echt in gesprek om te kijken wat passend is. Wij pleiten heel erg voor flexibel rouwverlof, waarbij de focus ligt op de behoeften van de werknemer, ongeacht wie er is overleden en hoeveel tijd er nodig is.’

Modern werkgeverschap

Het is volgens Anneke vooral belangrijk dat werkgevers begrip tonen, flexibiliteit bieden en een bedrijfscultuur creëren waarin rouw een normaal en bespreekbaar onderwerp is. ‘Modern werkgeverschap gaat niet alleen over salaris en verlofdagen. Een mens is geen machine.’

Levend verlies

Aandacht voor rouw na het verlies van een dierbare door werkgevers is en blijft een belangrijk thema voor CNV om uit te dragen. Net zo belangrijk is hoe werkgevers omgaan met medewerkers die te maken krijgen met levend verlies. Rouw na overlijden wordt breed erkend, maar rouw bij verlies van gezondheid, bij een scheiding, bij ongewenste kinderloosheid, bij ernstige ziekte van naasten kan ook grote impact hebben op werkenden. In 2024 schenkt CNV ook aandacht aan rouw na 'levend verlies'. Blijf ook hiervoor onze podcast Rouw je hangt 't niet aan de kapstok volgen.

Anneke Scheurink is als projectmanager bij CNV verbonden aan het thema Rouw op het werk. ‘Een gesprek over rouw zou net zo normaal moeten zijn als praten over het weekend.’

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok. Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk