Een verhaal van verlies, veerkracht en verbondenheid

Anemoon Elzinga en Arjan Berkhuysen over het verlies van hun zoon Mees en de omarming van emoties

Ontdek de nieuwe aflevering van de podcast Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

Het is een kille ochtend in Harlingen als Marijke Roskam een diepgaand gesprek voert met Arjan Berkhuysen en Anemoon Elzinga over het verlies van hun zoon Mees. Zittend in hun camper vertellen ze over hoe zij het proces van verdriet en herstel ervaren. Een verhaal dat niet alleen het hart raakt, maar ook verdiepende inzichten biedt in de interactie tussen rouw, werk en de zoektocht naar troost in de natuur.

Arjan en Anemoon, geconfronteerd met het diepste verlies, delen hun ervaringen met rouw, een proces dat niet lineair maar cyclisch is, een 'sluipschutter' die je op onverwachte momenten treft. Anemoon, met haar achtergrond als uitvaartbegeleider, dacht dat ze veel wist over rouw, maar de dood van Mees bracht een geheel nieuw perspectief. Arjan spreekt over de 'huilkuil' in de duinen van Terschelling, een plek van natuurlijke troost en reflectie, waar hij zijn verdriet en frustratie kon uiten.

De troost van de natuur

Het gesprek onthult ook hoe de natuur een bron van troost kan zijn. Arjan en Anemoon vertellen over de troost die ze vinden in de natuur en hoe zelfs wilde Exmoor pony's aanvoelen wanneer iemand diepbedroefd is. Dit aspect van hun verhaal benadrukt de intieme band tussen mens en natuur, en hoe deze band helpt bij het verwerken van verdriet.

Een pad voor rouwverwerking

Een belangrijk onderdeel van hun reis is het initiatief voor een rouwpad op Terschelling, geïnspireerd door hun behoefte om te wandelen en na te denken. Ze wilden een meerdaagse pelgrimstocht specifiek voor rouwverwerking, en toen ze ontdekten dat dit niet bestond, besloten ze het zelf te creëren. Dit pad symboliseert hun pad naar genezing en biedt een plek voor anderen om hetzelfde te doen.

Empathie en ondersteuning op de werkvloer

Arjan en Anemoon benadrukken ook het belang van begrip en flexibiliteit op de werkvloer voor mensen die rouwen. Ze moedigen werkgevers aan om werknemers de ruimte te geven om hun rouwproces te ervaren, of dat nu een wandeling buiten is of een moment van reflectie. Hun verhaal is een krachtige herinnering aan de noodzaak van empathie en ondersteuning in tijden van verlies.

Een uitnodiging tot luisteren en reflecteren

Dit gesprek in "Rouw, je hangt 't niet aan de kapstok" is meer dan een podcastaflevering; het is een intiem portret van verdriet, liefde en veerkracht. Het nodigt luisteraars uit om na te denken over hun eigen ervaringen met verlies en hoe ze steun kunnen bieden aan degenen die rouwen. Voor een diepere duik in hun verhaal en om te leren van hun ervaringen, is het luisteren naar deze aflevering een aanrader.

Beluister hieronder de podcast en laat je meenemen op een reis van verdriet naar inzicht, van donker naar licht, en van verlies naar het vinden van vrede in de natuur.

Arjan en Anemoon zijn de ouders van Mees en Lente en wonen op Terschelling. Arjan heeft een achtergrond in natuurbescherming, Anemoon in de culturele sector en als uitvaartbegeleider.

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast "Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok". Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk