Rouw en je rechten: Een belangrijke discussie over rouwverlof en maatwerk

Webinar Rouw en je rechten

Bekijk hier het Webinar Rouw en je rechten

Hoe gaan organisaties om met rouw? Dit was de centrale vraag tijdens het recente webinar Rouw en je Rechten, geleid door host Evelien de Bruijn. De focus lag op de balans tussen formele rechten en de noodzaak van maatwerk in de omgang met rouw op de werkplek.

Robbim Heins, bestuurder en onderhandelaar bij CNV Vakmensen, lichtte toe dat hoewel in veel organisaties, inclusief CNV, formeel rouwverlof vaak beperkt is tot de periode van overlijden tot en met de uitvaart, de praktijk maatwerk vereist. ‘Wat heeft de rouwende nodig, en wat hebben de collega’s nodig?’ is een cruciale vraag volgens Heins.

Oog hebben voor het onzichtbare leed en verdriet

Gastsprekers Aivie Sewgobind, plaatsvervangend directeur ICT bij DUO, en Dirk Vooijs, teamleider voortgezet onderwijs bij Lingeborgh, deelden hun ervaringen. Sewgobind werd geïnspireerd door een CNV-bericht over rouw op de werkvloer en erkende de neiging om snel 'over te gaan tot de orde van de dag'. Zij benadrukte het belang van blijvende aandacht voor rouwende werknemers. ‘We moeten als leidinggevenden oog hebben voor het onzichtbare leed en verdriet,’ zei Sewgobind.

Vooijs deelde zijn persoonlijke ervaring met de zelfdoding van een dochter van een teamlid. Hij handelde vanuit zijn hart, niet vanuit een protocol, en benadrukte het belang van de menselijke maat in organisaties. ‘Je wilt je collega helpen en je medewerker behouden. Dan kijk en doe je wat nodig is,’ aldus Vooijs.

Iedere organisatie vaart wel bij de menselijke maat. Je wilt je collega helpen, je medewerker behouden en dan ga je kijken en doen wat nodig is

Dirk Vooijs, teamleider voortgezet onderwijs bij Lingeborgh

Verder inzicht door podcast met Janet de Ruiter

De ervaringen van Janet de Ruiter, die het verlies van haar dochter door zelfdoding meemaakte, werden ook besproken. Een speciale podcast met haar verhaal belicht de impact van rouw op de werkvloer en de waardering voor de empathische benadering van haar leidinggevende.

Het webinar benadrukte het belang van zowel formeel beleid als empathisch, persoonlijk maatwerk in de omgang met rouw op de werkplek. De discussie maakte duidelijk dat er een grotere behoefte is aan bewustzijn en ondersteuning op dit gebied in organisaties.

Terugkijken en vooruitkijken

Beluister de podcast 'Rouw je hangt het niet aan de Kapstok' met Janet de Ruiter voor haar verhaal over haar dochter Sophie en haar werk in het onderwijs. De serie bestaat uit 12 gesprekken met afwisselende gasten. Beluister ze allemaal.

Meer uit deze webinarserie

Dit webinar is het einde van een driedelige serie over rouw op de werkvloer in 2023. De serie wordt in 2024 vervolgd o.a. met een aflevering over rouw na suïcide in samenwerking met 113. Kijk hier alle afleveringen van 2023 terug.

Bekijk onze workshops en trainingen

Ben je geïnteresseerd in het bevorderen van een gezonde omgang met rouw op jouw werkplek? Bekijk dan onze workshops en trainingen, ontworpen om werknemers en organisaties te helpen bij het creëren van een ondersteunende werkomgeving. Dit is essentieel voor zowel het welzijn van de individuele werknemer als voor het hele team.

CNV Men en werk - Webinar Rouw en je rechten

Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk