Rouwbegeleiding in de zorg: Het persoonlijke verhaal van Marieke Koenen

‘Rouwen doe je niet in een stappenplan!’

Ontdek de nieuwe aflevering van de podcast Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

Marieke Koenen, werkzaam in het Diakonessenziekenhuis op de OK-afdeling, brengt een uniek perspectief op rouw in de werkomgeving. In de nieuwste aflevering van CNV's podcast Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok, spreekt Marieke openhartig over hoe zij en haar collega's omgaan met rouw en verlies. Haar ervaringen belichten het belang van een persoonlijke benadering en het erkennen van de diversiteit in rouwprocessen.

Marieke benadrukt dat rouw in de zorgsector een constant aanwezig element is. Of het nu gaat om het overlijden van een patiënt op de OK of persoonlijke verlieservaringen, de impact is steeds anders. Ze deelt haar ervaringen als voormalig transplantatiecoördinator en hoe de gelijkenissen met haar eigen gezinssamenstelling diepgaand effect hadden. 'Het is oké dat het je raakt,' zegt ze, 'we moeten ruimte laten voor die emoties.'

De kracht van communicatie en teamondersteuning

In het ziekenhuis is er een sterk ondersteuningsnetwerk. Marieke spreekt over het belang van debriefings en check-ins door het opvangteam. Dit soort praktijken kunnen volgens haar ook toegepast worden buiten de zorg. 'Het gaat om praten, communiceren, en niet opkroppen,' legt ze uit. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om als team in te checken en onderlinge steun te bieden.

Rouw als persoonlijke ervaring

Marieke deelt haar persoonlijke ervaring met het overlijden van haar vader aan COVID-19. Ze illustreert hoe verschillend zij en haar familieleden het verlies verwerkten. ‘Rouwen doe je niet in een stappenplan!’ Terugkeer naar het werk de dag na de begrafenis was voor haar essentieel. 'Ik had mijn collega's nodig,' vertelt ze. Haar verhaal toont aan hoe een flexibele en ondersteunende houding van leidinggevenden cruciaal is in het rouwproces.

De rol van leiderschap en werkcultuur

Een gezond rouwproces op de werkvloer vereist volgens Marieke empathisch leiderschap en een open cultuur. Ze pleit voor leiders die fouten toegeven, ondersteuning bieden, en een omgeving creëren waarin medewerkers zich gesteund voelen. 'Vertrouw je team en verminder stress,' adviseert ze.

De toekomst van rouw en werk

Marieke sluit af met een pleidooi voor meer openheid over rouw in de werkomgeving. Ze benadrukt het belang van het erkennen van verschillende vormen van rouw, zoals het verlies van een dierbare, een onvervulde kinderwens, of veranderingen in het werk. 'Het is tijd dat we rouw normaliseren en bespreekbaar maken,' concludeert ze.

Marieke Koenen, teamhoofd chirurgie bij het Diakonessenhuis. 'Goed voor werkgevers om te weten, er bewust van te zijn, dat rouw mensenwerk is. Het traject is voor ieder mens anders. Empathie, communicatie en begrip kunnen een wereld van verschil maken in de ondersteuning van rouwende werknemers.'

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast "Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok". Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk