Werken tijdens ramadan

Vandaag begint de jaarlijkse ramadan, de maand waarin moslims over de hele wereld vasten. Zij onthouden zich van zonsopgang tot zonsondergang van onder andere voedsel en water. Een periode van spirituele bezinning, jezelf verbeteren en het trainen van discipline. Als jij een (fysiek intensieve) baan moet combineren met het vasten, dan loop je misschien wel eens tegen werkgerelateerde vragen aan.

Zijn er speciale maatregelen?

Wanneer je deelneemt aan de ramadan hoeft een werkgever geen speciale maatregelen te treffen voor jou. Voorkeursbehandelingen of uitzonderingsregels leiden vaak tot conflicten. Het is daarom meestal niet mogelijk voor een werkgever om rekening te houden met ieders individuele wensen. Natuurlijk kun je wel op normaal begrip rekenen. Door bijvoorbeeld tijdens de vastenmaand te regelen dat je iets later begint met werken. Of juist eerder, zodat je vroeger naar huis kunt. Maak dit bespreekbaar.

Mag je doorwerken in je pauze?

Doorwerken in je pauze is alleen een optie als je niet langer dan 6 uur per dag werkt. Werk je meer, dan is in principe minimaal 30 minuten pauzeren volgens de meeste cao’s verplicht. Veel werkgevers vinden het echter geen probleem om eens een uitzondering te maken. Maar overleg dat altijd eerst even met je leidinggevende.

Tot slot nog drie tips over werken tijdens de ramadan:

  1. Wees open naar je collega’s. Je zult merken dat er veel nieuwsgierigheid is naar het vasten tijdens de ramadan. Zie de interesse als een compliment en vertel over jouw beweegredenen.
  2. Probeer met je werkgever te regelen dat je vroeg begint, indien mogelijk natuurlijk. Vooral met warme dagen kan dit prettig zijn. Je kunt eind van de middag dan nog even een powernap doen als je weer thuis bent.
  3. Heb je regelmatig avonddiensten? Spreek dan af dat je rond je etenstijd een kwartiertje pauze mag inplannen.