Ziek tijdens vakantie: recht op teruggave verlof?

De herfstvakantie viel voor Dylan volledig in het water. Hij had een week vakantie opgenomen en een huisje in Zeeland geboekt. Eén dag voor vertrek werd hij ziek en meldde zich ziek bij zijn werkgever. Het huisje in Zeeland heeft hij helaas nooit kunnen bereiken, want hij heeft de hele week in bed gelegen.

Na terugkeer op zijn werk ziet Dylan dat zijn week vakantie alsnog is afgeschreven. Hij vraagt zijn leidinggevende of dat wel klopt. Hij had zich toch ziek gemeld? De manager geeft aan dat zijn vakantie al was aangevraagd en verleend en daarom vaststaat. Dylan antwoordt dat hij niet heeft kunnen genieten van zijn vakantie, want hij heeft de hele week ziek in bed gelegen. Zijn leidinggevende is daar niet gevoelig voor en houdt voet bij stuk. ‘Dit is nu eenmaal ons beleid’, reageert hij.

Dylan vraagt aan de juristen van CNV wat zijn rechten zijn. De jurist geeft aan dat hij in dit geval recht heeft op terugboeking van zijn vakantiedagen. Als een werknemer namelijk al vakantie heeft aangevraagd, maar daarna ziek wordt, dan gelden die dagen niet als vakantiedagen. Dit wordt anders indien de werknemer alsnog instemt met afschrijving van vakantiedagen. Dat was bij Dylan niet het geval. Sterker nog, Dylan heeft netjes gecontroleerd of zijn vakantiedagen waren teruggeboekt en toen dat niet het geval was, zijn leidinggevende meteen op de hoogte gesteld. Daartoe was Dylan niet verplicht, maar het geeft aan dat het altijd verstandig is om te controleren.

Belangrijk hierbij is om te benoemen dat de situatie van Dylan verschilt van de situatie van een werknemer die al ziek is, en vervolgens vakantie opneemt. In dat geval wordt vakantie in principe wel afgeschreven.

Word je ziek nadat je vakantie hebt aangevraagd? Meld je dan ziek via de regels die gelden binnen jouw organisatie en controleer na terugkeer voor de zekerheid of je vakantiedagen zijn teruggeboekt. Is dat niet het geval, dan doe je er verstandig aan schriftelijk aan te geven dat je niet akkoord gaat met afschrijving van vakantiedagen, omdat je ziek was. Weigert je werkgever hieraan mee te werken, neem dan contact op met CNV. Op werkdagen zijn wij van 8.00 tot 18.00 uur te bereiken via telefoonnummer 030 751 1001 of via het volgende mailadres: info@cnv.nl.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.