Het cao GAO-overleg is op 21 september gestart met als doel om voor 1 januari 2023 een cao af te sluiten. De toegenomen inflatie die tot vermindering van de koopkracht leidt, en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol in het cao-overleg.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Cao-voorstellen werkgever
De belangrijkste punten uit de voorstellen van de kant van de werkgever tijdens het eerste verkennende gesprek zijn:
- een looptijd van 1 jaar
- beloningsbeleid
- individuele levensfasevoorziening van 1 procent laten vervallen per 1-1-2023 in ruil voor structurele salarisverhoging van 1 procent
- structurele salarisverhoging van 5 procent (inclusief de 1 procent van af te schaffen individuele levensfasevoorziening)
- resultaatdeling verhogen van maximaal 5 procent naar maximaal 8 procent per jaar
- toevoegen twee periodieken aan alle bestaande salarisschalen voor medewerkers die excellent functioneren. De betekenis daarvan vastleggen in de cao. - opnemen in cao dat werkgevers op ondernemingsniveau in positieve zin kunnen afwijken van cao-verlofregeling
- actualisatie functiegebouw waarin medewerkers zich herkennen. Bestaande functiebeschrijvingen worden geactualiseerd, er vervallen paar functies die niet meer passend zijn en er worden nieuwe toegevoegd die voor bepaalde functies perspectief in doorgroeimogelijkheden bieden. Verwachting is dat actualisatie in algemene zin niet tot verlaging in waardering leidt.
CNV Onderwijs wil voor het vervolgoverleg, de cao-wensen van de leden inventariseren en is geïnteresseerd in hun mening over deze werkgeversinzet.
Mail vóór 28 oktober 2022 cao-wensen en reacties op de voorstellen aan: c.hermans@cnv.nl
CNV Onderwijs heeft ingestemd met het onderhandelaarsresultaat voor de Cao Groep Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviesbureaus (GAO) 2023.
Het onderhandelaarsresultaat bevat de volgende onderdelen:
- Looptijd van 1-1-2023 tot en met 31-12-2023
• Per 1-1-2023 worden de salarissen structureel met 5% verhoogd
• Per 1-1-2023 wordt de resultaatdeling verhoogd van maximaal 5% naar maximaal 8%. Daarmee is er feitelijk sprake van een variabele dertiende maand afhankelijk van het gerealiseerde bedrijfsresultaat.
• Cao-partijen zullen in 2023 onderzoeken of het minimum bruto uurloon voor de minimum schaalbedragen per 1-1-2024 kan worden verhoogd
• Bij excellent functioneren, kan aan alle medewerkers die aan het eind van de reguliere (functie)schaal zitten, maximaal drie aaneengesloten jaren, één tot maximaal drie uitlooptrede(n) extra worden toegekend
• Conform de afspraak in de cao GAO 2022 wordt het functiereferentiegebouw per 1-1-2023 geactualiseerd. De verwachting is dat de actualisatie niet tot verlaging in de waardering leidt. Indien en voor zover er wel een verlaging optreedt, dan wordt het geïndexeerde salarisperspectief van de individuele medewerker gerespecteerd.
• In de cao wordt opgenomen dat werkgevers op ondernemingsniveau in positieve zin kunnen afwijken van de cao-vakantieverlofregeling
• Noodzakelijke technische en tekstuele aanpassingen als gevolg van wijzigingen in wet- en regelgeving.
14 maart 2023
De definitieve tekst van de cao GAO 2023 en het bijbehorend boekje van het Functiegebouw zijn vastgesteld.