Alles over de RVU-regeling

Werk jij in een zwaar beroep en stop je graag eerder met werk? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Regeling Vervroegd Uittreden, ook wel RVU-regeling genoemd.

Als je aanspraak maakt op de RVU-regeling, dan keert de werkgever je een maandelijks bedrag uit om de periode tot je AOW te overbruggen. Je werkgever betaalt tot eind 2025 minder belasting over dit bedrag, de Tijdelijke drempelvrijstelling RVU genaamd. Dit maakt het mogelijk makkelijker om eerder met pensioen te gaan. We vertellen je op deze pagina alles over de RVU-regeling, de Tijdelijke drempelvrijstelling en de hoogte van de uitkering.

Over de RVU-regeling

In bepaalde cao’s, waar sprake is van zwaar werk, is de RVU-regeling opgenomen. Vakbonden hebben dan een collectieve afspraak gemaakt met de werkgever over eerder stoppen met werken. Om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling, kijkt men naar het type werk en hoe lang dit werk is verricht. Maak je aanspraak op de RVU-regeling, dan krijg je van je werkgever een bedrag om eerder te stoppen met werk. Volgens de wet moet je baas 52% extra belastingheffing betalen over de uitkering, als het een RVU-regeling betreft. Dit wordt ook wel RVU-boete genoemd. Daar komt nu verandering in, door afspraken in het Pensioenakkoord. Je werkgever draagt minder belasting af over de uitkering die hij betaalt tot de AOW: de Tijdelijke drempelvrijstelling RVU.

Gebruikmaken van de RVU-regeling met een WIA-uitkering

Ben jij gedeeltelijk arbeidsongeschikt, werk je deeltijd en ontvang je een WIA-uitkering? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de RVU-regeling, als dat in je cao is opgenomen. Maar let op. Het is niet altijd financieel voordelig om hiervoor te kiezen. Je huidige WIA-uitkering kan hoger zijn, dan wanneer je kiest voor de RVU-regeling. Ook kun je jouw rechten verliezen. Je beëindigt namelijk op eigen initiatief je arbeidsovereenkomst. Daarmee vervalt je WW-recht. Win altijd financieel advies in om te bepalen of het financieel aantrekkelijk is om gebruik te maken van de RVU-regeling.

De werkgever betaalt minder belasting over de uitkering die hij betaalt tot je AOW-leeftijd. Dat maakt het mogelijk makkelijker om eerder te stoppen met zwaar werk.
Patrick Fey - CNV-bestuurslid en pensioenonderhandelaar

Tijdelijke RVU-wet/ Tijdelijke drempelvrijstelling RVU

Van 1 januari 2021 tot 1 januari 2026 betaalt de werkgever geen belasting over de RVU-uitkering, tot een maximumbedrag aan RVU, als de werknemer 3 jaar voor de AOW-datum eerder stopt met werken. Hierbij gaat het om RVU-afspraken voor werknemers geboren tussen 1955 en 1961. Deze tijdelijke wet is gunstig voor werkgevers, die willen meewerken aan pensionering vóór de echte pensioendatum. Hij krijgt meer financiële ruimte, omdat er geen extra belasting betaald hoeft te worden tot het drempelbedrag.

Hoogte RVU-uitkering

Werkgevers kunnen “boete-vrij” tot een maximaal bedrag van jaarlijks € 26.184,-/ * € 2.182, - bruto per maand aan RVU uitbetalen.

In de praktijk vervroegen mensen hun pensioen, zodat zij het RVU-bedrag aan kunnen vullen. Door RVU op te tellen met vroegpensioen, heb je dan voldoende inkomen per maand. Wil je weten of dit ook gunstig is voor jou, vraag dit dan na bij je pensioenuitvoerder.

Uitkering maandelijks of in één keer

De RVU-regeling kun je maandelijks of eenmalig ontvangen. De eenmalige uitkering is maximaal €78.552* bruto. Je moet hier nog wel belasting over betalen. Het belastingtarief voor de eenmalige uitkering is minder gunstig, dan voor de maandelijkse betalingen. Als je voor de eenmalige uitkering kiest houdt je netto minder geld over.

RVU zelf aanvullen

Wil je het bedrag zelf aanvullen, zodat je voldoende financiële ruimte hebt voor een goede oude dag? Dan kun je dit bedrag bijvoorbeeld aanvullen door spaargeld, het uitkeren van een lijfrenteverzekering of door je pensioen vervroegd op te nemen. Welke keus je ook maakt, het is verstandig om tijdig je pensioensituatie te checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan en kun je zorgeloos genieten van je pensioen.

De Regeling Vervroegd Uittreden blijft nodig, ook na 2025!

Lees meer over de inzet van de vakbonden voor een betere, structurele RVU-regeling

Klik hier

Laat je adviseren

Voor iedereen is de financiële situatie anders. Vraag daarom altijd om een persoonlijk advies bij je pensioenuitvoerder, als je gebruik wilt maken van de RVU-regeling. Kijk daarbij ook naar de situatie voor je nabestaanden, mocht je onverwacht overlijden in de RVU-periode. Check bijvoorbeeld je nabestaandenpensioen en het wel of niet doorbetalen van de RVU-uitkering aan je achterblijvende partner.

Individuele afspraken maken

Is er geen RVU-regeling opgenomen in je cao, maar wil je wel eerder stoppen met werk? Dan kun je individuele afspraken maken met je werkgever, al is eerder stoppen met werk geen recht. Je werkgever is niet verplicht om je een aanbod te doen of in te stemmen met je voorstel. De afspraak om eerder te stoppen met werk is rechtsgeldig als jij en je baas instemmen. Afspraken over een RVU-regeling en eventuele andere afspraken, leg je vast in een vaststellingsovereenkomst. Let wel op, je neemt op eigen initiatief ontslag, waardoor je WW-rechten vervallen. Ook stopt je pensioenopbouw als je eerder stopt met werk.

*In 2024 geïndexeerd

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict