Cao Defensie
De cao Defensie is voor militairen die werken bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee. De cao geldt ook voor burgerpersoneel. Zodra je begint aan een opleiding bij Defensie ontvang je salaris op basis van de cao. In de cao hebben we afspraken gemaakt over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. In de huidige cao was bijvoorbeeld het verhogen van de eindejaarsuitkering een speerpunt.
Belangrijkste punten
-
Looptijd 1-1-2021 t/m 31-12-2023
-
Salarisverhogingen met totaaleffect van 8,5% over 3 jaar. Basisloon binnen Defensie voor burgers boven de 21 jaar en militairen op functie bedraagt straks € 14,- per uur of meer en voor burgers komt daar extra salarisverhoging bij voor alle medewerkers t/m schaal 7.
-
Eenmalige uitkering van € 1.750,- voor alle defensiemedewerkers.
-
'Nieuw loongebouw voor militairen.
-
Verhoging van de belangrijkste toelagen (oefentoelage en uitzendtoelage).
-
Verbetering tegemoetkoming woon-werkverkeer
Invoering thuiswerkvergoeding.
-
Afspraken over verbeteren werk-privébalans
-
Nieuwe aanstellings- en contractvormen.
-
Nieuwe plaatsingen krijgen een minimale plaatsingsduur van 3 jaar met een maximum van 7 jaar.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
7 juli 2023
Uitwisseling inzet cao
De inzet voor de nieuwe cao is uitgewisseld tussen werkgever en vakbonden. Je kunt ze hieronder bekijken.
18 juli 2023
Eerste verkennend gesprek gevoerd tussen bonden en werkgever
Op dinsdag 18 juli hebben de vakbonden van Defensiepersoneel een eerste verkennend gesprek gevoerd met de werkgever. Door de bonden is gewezen op de inzetbrief van vrijdag 7 juli, waarin niet alleen loonontwikkeling voor het gehele defensiepersoneel een belangrijk onderwerp is, maar waarin ook specifieke voorstellen zijn opgenomen voor bijvoorbeeld burgerpersoneel en personeel in het buitenland.
We bevinden ons in bijzondere tijden, waar de gevolgen van de inflatie dagelijks voelbaar zijn voor iedereen. Dit vereist dat we snel aan de slag moeten gaan met de onderhandelingen. Elke dag van uitstel is er één te veel. Hoewel momenteel het kabinet demissionair is, geldt dit uiteraard niet voor de positie van de “werkgever Defensie”. Als we de intentie van alle partijen willen omzetten in een akkoord voor het einde van dit jaar, moeten we snel handelen en de gesprekken in volle vaart starten.
Voor CNV is het evident dat we uiterlijk medio oktober/november een onderhandelaarsresultaat voor dienen te leggen aan de achterban als we een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord willen (kunnen) hebben voor het huidige akkoord afloopt. Dat is immers al op 31 december van dit jaar.
We kijken uit naar een open en reëel overleg en zullen ons inzetten om tot een onderhandelaarsresultaat te komen dat wij, bij voorkeur met een positief advies, aan de leden kunnen voorleggen. Gedurende het proces zullen we hen, voor zover de vertrouwelijkheid dat toelaat, op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Reacties

poll__results