Cao Defensie
De cao Defensie is voor militairen die werken bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee. De cao geldt ook voor burgerpersoneel. Zodra je begint aan een opleiding bij Defensie ontvang je salaris op basis van de cao. In de cao hebben we afspraken gemaakt over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. In de huidige cao was bijvoorbeeld het verhogen van de eindejaarsuitkering een speerpunt.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Overleg cao weer opgepakt
Op 5 juli hebben Defensie en de vakbonden het overleg over een nieuwe cao weer opgepakt. De afgelopen weken is er in een constructieve sfeer besproken wat er nodig is om een nieuwe cao te kunnen bereiken.
Veel onderwerpen zijn daarbij behandeld. Er is uiteraard gesproken over een salarisverhoging, maar ook over andere onderwerpen uit de inzetbrieven van de vakbonden en Defensie. Daarnaast is ook gesproken over thuiswerken en reiskosten. Partijen denken over een aantal onderwerpen hetzelfde. Er zijn echter ook onderwerpen waarbij de verschillende standpunten nog een eind uit elkaar liggen.
Over één ding zijn alle partijen het wel eens: het Defensiepersoneel heeft recht op duidelijkheid over een nieuwe cao. Terwijl veel Defensiemedewerkers van een welverdiende vakantie (gaan) genieten, praten vakbonden en Defensie daarom verder om zoveel mogelijk stappen te kunnen zetten. Wij zullen iedereen in september laten weten wat de gesprekken hebben opgeleverd.
Arbeidsvoorwaarden: Hoe staat het ermee op 1 oktober?
Vanaf juli hebben de onderhandelaars verder overlegd over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. De onderhandelaars hebben vandaag vastgesteld dat zij op dit moment niet tot een resultaat kunnen komen. Ze hebben besloten de stand van zaken voor te leggen aan het Sectoroverleg Defensie (SOD) en daar verder te bespreken.
Voor de zomer hebben de onderhandelaars laten weten dat zij in september zouden vertellen wat de gesprekken over een nieuw akkoord hebben opgeleverd. Er is de afgelopen tijd uitgebreid gesproken over alle onderwerpen uit de verschillende inzetbrieven. Na de zomer hebben de gesprekken zich vooral gericht op de volgende onderwerpen:
- Loonsverhoging;
- Tijdelijke toelage loongebouw;
- Woon- werkverkeer en thuiswerken;
- Pensioenakkoord;
- Verlengen Sociaal Beleidskader 2012;
- Cafetariamodel;
- Opleidingsbudget bij overgang van militair naar burger en omgekeerd.
Tijdens deze gesprekken zijn partijen op een aantal onderwerpen dicht tot elkaar gekomen. De onderhandelaars hebben vastgesteld dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om aan de wensen van alle partijen tegemoet te komen. Vooral de gewenste loonsverhoging en de maatregelen voor het woon- werkverkeer leggen een groot beslag op het beschikbare arbeidsvoorwaardengeld. Daarom hebben de onderhandelaars besloten het SOD te informeren over de stand van zaken en daar de lastige keuzes verder te bespreken. Dit overleg zal op 14 oktober plaatsvinden.
Leden stemmen tegen het maximaal haalbare arbeidsvoorwaardenpakket
Ondanks lang onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden 2021 voor de cao Defensie is het niet gelukt om tot afspraken te komen. Defensie is als werkgever zelfs tekortgeschoten bij het aanbieden van een minimale, maar redelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor al het defensiepersoneel. Wat ons betreft verdienen onze leden beter dan dit bod!
Wil jij meer weten over de uitkomst van de onderhandelingsgesprekken die zijn gevoerd in het Sectoroverleg Defensie (SOD)? Download onder dit bericht de uitkomst.
Stemmen
Wij legden het maximaal haalbare arbeidsvoorwaardenpakket, binnen de financiële ruimte van werkgever, aan onze leden voor. Je kon voor of tegen dit arbeidsvoorwaardenpakket stemmen. De uitkomst: het merendeel van de CNV-leden stemde tegen. Lees voor meer info het nieuwsbericht ‘Alle bonden “tegen” het maximaal haalbare pakket’ van 14 december 2021.
Reacties

Herstart cao-onderhandelingen
Eind januari hebben we een uitnodiging ontvangen van Staatssecretaris Van der Maat voor een kennismakingsgesprek en om de impasse in het arbeidsvoorwaardenoverleg te bespreken. We zijn op de uitnodiging ingegaan en hebben elkaar op 8 februari gesproken. In dit Sectoroverleg Defensie hebben Defensie en de vakbonden de ambitie uitgesproken om voor de zomer een cao-voorstel aan de achterban te kunnen voorleggen. Met het aantreden van Kabinet Rutte IV en het gesloten regeerakkoord zijn de omstandigheden om tot een goed resultaat te komen verbeterd. De veranderingen ten opzichte van vorig jaar bieden voldoende perspectief om de gesprekken te hervatten.
Sectoroverleg Defensie (SOD) gepland op 31 mei 2022
De arbeidsvoorwaardengesprekken tussen bonden en Defensie zijn nog in volle gang. Onderhandelaars hebben afgesproken om op 31 mei een formeel Sectoroverleg Defensie (SOD) te plannen waarin de bonden en de staatssecretaris van Defensie aan tafel zitten. De komende weken tot aan het SOD op 31 mei zoeken bonden en defensie samen naar een uitvoerbare invulling voor de resterende onderhandelingspunten. Partijen zullen je zo spoedig mogelijk na afronding van het SOD informeren over de uitkomst.
Onze leden ontvangen updates over de onderhandelingen via onze nieuwsbrieven.
Arbeidsvoorwaardenresultaat bereikt cao Defensie 2021 t/m 2023
We hebben een arbeidsvoorwaardenresultaat voor de cao Defensie bereikt voor 2021 t/m 2023 (zie downloads onderaan deze pagina: “Arbeidsvoorwaardenresultaat Defensie”).
Afgesproken zijn:
- Salarisverhogingen met een totaaleffect van 8,5% over 3 jaar. Het basisloon binnen Defensie voor burgers boven de 21 jaar en militairen op functie bedraagt straks € 14,- per uur of meer en voor burgers komt daar een extra salarisverhoging bij voor alle medewerkers tot en met schaal 7 (zie downloads onderaan deze pagina: “Bijlage 5 Salaristabel burgers”)
- Een eenmalige uitkering van € 1.750,- voor alle defensiemedewerkers
- Een nieuw loongebouw voor militairen
- Verhoging van de belangrijkste toelagen (oefentoelage en uitzendtoelage)
- Verbetering tegemoetkoming woon-werkverkeer (zie downloads onderaan deze pagina: “Bijlage 6 Tegemoetkoming woon-werkverkeer”)
- Invoering thuiswerkvergoeding
- Afspraken over het verbeteren van de werk-privébalans
- Nieuwe aanstellings- en contractvormen
- Nieuwe plaatsingen krijgen een minimale plaatsingsduur van 3 jaar met een maximum van 7 jaar
Alles bij elkaar leidt dit er onder andere toe dat medewerkers in de lagere rangen en schalen er tot meer dan 20% op vooruit kunnen gaan. We leggen dit resultaat met een positief advies aan jou voor.
Hoe nu verder?
De komende 2-3 weken zijn we samen met de werkgever op locatie om uitleg te geven over dit akkoord. Je kunt tot 5 juli voor of tegen dit overeengekomen arbeidsvoorwaardenresultaat stemmen. Wij laten Defensie op 7 juli weten of onze leden met de afspraken instemmen, waarna een definitief akkoord eventueel kan worden ondertekend.
Defensie heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden (2021-2023). Uit een ledenraadpleging bleek dat een meerderheid van de vakbondsleden met het onderhandelaarsresultaat van 31 mei jl. heeft ingestemd. Het akkoord is inmiddels door alle partijen ondertekend.