Defensie en bonden akkoord over arbeidsvoorwaarden: 8,5% loon erbij

Defensie heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden (2021-2023). Uit een ledenraadpleging bleek dat een meerderheid van de vakbondsleden met het onderhandelaarsresultaat van 31 mei jl. heeft ingestemd. Het akkoord is inmiddels door alle partijen ondertekend.

In het akkoord gaan militairen en burgermedewerkers bij Defensie er op vooruit: 8,5% hoger loon, een eenmalige uitkering van 1.750 euro bruto, een nieuwe salaristabel voor militairen, een verhoging van een aantal toelagen en een nieuwe reiskostenvergoeding. Ook zijn er eerste afspraken gemaakt over het inrichten van een nieuw personeelssysteem, dat voor meer maatwerk gaat zorgen.

CNV-onderhandelaar Juan Schot: 'We zijn blij dat er naast de stappen voor de militairen, ook oog is voor het burgerpersoneel bij Defensie. Het is nu zaak om op korte termijn te starten met het onderzoek naar het loongebouw voor burgerpersoneel. Ook zijn we zeer tevreden over het gezamenlijk optrekken met de werkgever bij de diverse ledenbijeenkomsten.'

Uitbetaling salarisverhogingen

Het arbeidsvoorwaardenakkoord is geldig van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. De komende maanden wordt het akkoord verder uitgewerkt. In augustus 2022 wordt de salarisverhoging over 2021 (1,7%) en 2022 (2,95%) met terugwerkende kracht, samen met de eenmalige bruto-uitkering van 1.750 euro (bij een volledig dienstverband per 1 juli 2022) uitgekeerd.