Perspectief van een millennial

Michelle Kames (31) is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022 en werkt bij de gemeente Den Haag als senior opgavemanager Werken en Ontmoeten.

Terwijl we de laatste bladzijden omslaan van een tumultueus jaar, voel ik de drang tot reflectie. Een jaar vol politieke wendingen, tragedie en klimatologische extremen, waarbij de Tweede Kamerverkiezing op 22 november de politieke golfslag tekent waar we als individuen, generaties en land in verkeren. Het stemhokje diende niet enkel als een forum om alleen onze politieke voorkeuren uit te spreken. De politieke arena werd een weerspiegeling van onze verlangens en waarden, maar ook van de verdeeldheid en toegenomen onvrede. De, voor velen, verrassende wendingen en nieuwe gezichten in de politieke arena zetten de publieke discussie op scherp.

Afgelopen jaar werd ook getekend door tragiek. Op 4 april schudde een treinongeluk bij Voorschoten ons land op. De schokgolf van dit incident ging ditmaal verder dan de nieuwskolommen; het doordrong onze digitale ruimtes met een gevoel van solidariteit en medeleven. Het benadrukte de kwetsbaarheid van het leven en hoe, zelfs in tijden van digitalisering, de kracht van menselijkheid centraal staat.

De politieke arena werd een weerspiegeling van onze verlangens, waarden, verdeeldheid en onvrede

Michelle Kames

En dan het weer, dat dit jaar meer was dan smalltalk: het waren krantenkoppen. Verzengende hittegolven tot onvoorspelbare stormen trokken de aandacht, dienend als een onmiskenbaar teken van de klimaatcrisis. Millennials, vaak getypeerd als de generatie van veranderaars, eisten dringende acties en systemische veranderingen. Deze weerextremen dienden als een oproep tot actie, waarbij de realiteit van de kwetsbaarheid van onze planeet zichtbaar werd.

Persoonlijk markeert 2023 voor mij een nieuwe start. Na acht jaar werkzaam te zijn geweest voor de overheid heeft mijn verlangen naar een meer creatieve en talentgedreven omgeving mij naar de semipublieke sector geleid. De bekende structuren ruil ik hiermee in voor een nieuw hoofdstuk. Deze overgang belichaamt een bredere zoektocht van millennials die – meer nog dan voorgaande generaties – prioriteit geven aan professionele voldoening, creativiteit en oog voor talent in plaats van traditionele succesmetingen. Deze verschuiving onderstreept onze collectieve wens om op een betekenisvolle manier bij te dragen en gewaardeerd te worden voor de unieke kwaliteiten die een ieder met zich meebrengt. Vooruitkijkend naar 2024, hoop ik op een jaar van verdere verbinding, innovatie en veerkracht. Laten we verder bouwen aan een verhaal dat positieve verandering, creativiteit en een gedeeld commitment voor vooruitgang koestert.