Akkoord cao Provinciale Sector: 7,5 procent loon erbij

In twee stappen 7,5 procent loon erbij voor de werknemers in de Provinciale Sector. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord dat CNV Overheid en de andere bonden hebben gesloten met de werkgevers, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO). De looptijd is 18 maanden: van 1 januari 2024 t/m 30 juni 2025.

Per 1 januari 2024 wordt het salaris eerst nominaal met €25,- verhoogd en procentueel met 4,25 procent, op 1 september dit jaar wordt het salaris met 2,5 procent. Het minimumloon wordt met ingang van 1 januari 2024 €16,- bruto per uur. Verder komt er een stagevergoeding van €700,- bruto per maand, naar rato, voor alle opleidingsniveaus.

Andere belangrijke afspraken

Het Persoonlijk Budget Duurzame Inzetbaarheid (PBDI) wordt met €1.000,-. Er zijn afspraken gemaakt ook over een RVU-regeling. Deze is gelijk aan die van de cao Gemeenten en de cao Waterschappen.

Verder worden werkgevers verplicht zich aan te sluiten bij een externe klachtencommissie. Hierbij gaat de voorkeur uit naar de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag voor de Decentrale Overheid (LKOG). Sociale veiligheid is bepalend voor de kwaliteit van dienstverlening van iedere organisatie en het raakt het functioneren van bestuurder tot medewerker. Het is een cruciaal onderdeel van de interne arbeidsverhoudingen en cultuur. Een sociaal veilige en gezonde werkomgeving is een omgeving waarin professionals respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, fouten mogen maken en hun vakmanschap optimaal kunnen inbrengen in hun werk.

Om het akkoord toe te lichten volgen er begin april een aantal online en regionale bijeenkomsten (zie de bijlage).