CNV-onderzoek: Twintig procent werkende mantelzorgers tegen burn-out aan

20% van de werkende mantelzorgers zit tegen een burn-out aan. De helft van alle mantelzorgers merkt dat de druk op hen steeds meer toeneemt door personeelstekorten in de zorg. Bij 58% valt de combinatie werk en mantelzorg hen steeds zwaarder.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 800 mantelzorgers. Bijna de helft van de CNV-leden is mantelzorger.

Klem
‘Mantelzorgers zitten steeds meer klem. Personeelstekorten in de zorg, in combinatie met vergrijzing, zorgt dat het aantal mantelzorgers toeneemt op de werkvloer. Mantelzorg is daarom hét werkthema voor de komende jaren: hoe gaan miljoenen werkenden hun baan met mantelzorgtaken combineren? We hebben daarom een arbeidsmarkt nodig die zich om mantelzorgers heen organiseert. De mantelzorgende werknemer is namelijk de toekomst,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Geen begrip
62% van de werkgevers houdt geen rekening met mantelzorgers met de roostering en invulling van hun werk. 30% krijgt geen ruimte om tijdens het werk af en toe mantelzorgtaken te verrichten, denk aan telefoontjes naar instanties. 22% krijgt geen begrip van de werkgever voor hun situatie en een kwart krijgt minder carrièrekansen sinds de werkgever weet dat ze mantelzorger zijn. 13% krijgt zelfs negatieve reacties.

Uitval
‘Werkgevers moeten nog een grote slag slaan. Zeker als de helft van hun personeel straks mantelzorger is. De werkvloer van de toekomst is straks ingericht op mantelzorgers. Werkgevers die dit nog niet snappen, kampen straks met medewerkers die uitvallen of zelfs met een burn-out thuiszitten. Collega’s van de mantelzorger hebben ook nog een stap voorwaarts te zetten: 61% is niet bereid om werk over te nemen bij mantelzorgverplichtingen van een collega,’ stelt Fortuin.

Minder werken
Een kwart van de mantelzorgers is minder gaan werken, sinds ze mantelzorger zijn. 30% overweegt minder uren te gaan werken. 1 op de 10 overweegt zelfs helemaal te stoppen met werken. ‘Op deze arbeidsmarkt is iedereen nodig. Onze werkhouding naar mantelzorgers moet daarom 180 graden draaien: de werkvloer moet zich om de mantelzorger heenvoegen.’

Cao
Het CNV maakt zich al jaren sterk voor mantelzorgafspraken in de cao. Inmiddels bevat 1 op de 3 cao’s een afspraak over mantelzorg. ‘Dit gaat over zorgverlof of het bieden van maatwerk aan mantelzorgende werknemers. Juist voor de werkgevers die nog niet weten hoe ze met mantelzorg om moeten gaan, zijn deze afspraken een uitkomst. Uit deze nieuwe cijfers blijkt ook dat er nog een wereld te winnen is op dit thema.’