CNV Overheid dringt aan op parlementaire enquête Belastingdienst

Een parlementaire enquête is het laatste redmiddel om bij de Belastingdienst de onderste steen boven te krijgen en in de toekomst met een schone lei te kunnen beginnen. Dat zegt CNV Overheid in reactie op de recente ontwikkelingen in de toeslagenaffaire bij de dienst. Die affaire heeft bij de slachtoffers, bij burgers én bij het merendeel van de medewerkers van de dienst een enorme vertrouwensbreuk veroorzaakt. De afhandeling ervan heeft tot nu toe bij de medewerkers van de Belastingdienst het vertrouwen niet kunnen herstellen. De onderzoeken van de commissie Donner en de ADR laten helaas nog veel vragen onbeantwoord. Steeds opnieuw komen nieuwe feiten naar boven.

Alle belastingambtenaren worden door deze affaire zeer geraakt. Voorzitter CNV Overheid Patrick Fey: 'De nieuwe staatssecretaris Van Huffelen heeft beloofd de cultuur bij de Belastingdienst aan te gaan pakken. Dat juichen wij toe. Voorwaarde daarvoor is wel dat de onderste steen boven komt en er volledig schoon schip wordt gemaakt. Daarvoor moet het zwaarste middel worden ingezet, een parlementaire enquête. Het aanpakken van de cultuur binnen de dienst kan alleen als er openheid en veiligheid is voor medewerkers.”

De aangifte leidt ertoe dat ambtenaren zich vogelvrij voelen. De onrust onder de medewerkers van de Belastingdienst is hiermee enorm vergroot. Dat gaat juist ten koste van de openheid die voor waarheidsvinding en cultuurverandering noodzakelijk is. Ook al is de aangifte niet tegen individuele ambtenaren gedaan, zij zullen mogelijk tóch in het verdachtenbankje staan. Terwijl de eindverantwoordelijkheid bij de politiek ligt. Burgers en ambtenaren zijn nu vooral gebaat bij volledige waarheidsvinding en een daadwerkelijke verbetering van de werkwijze en cultuur van de Belastingdienst. Affaires zoals die bij de toeslagen, waarbij duizenden mensen zwaar gedupeerd worden, moeten in de toekomst niet meer voorkomen. Daarom roept CNV Overheid de Kamer op een parlementaire enquête te starten.