CNV: Akkoord cao Waterschappen voorbeeld voor andere overheidssectoren

“Dit akkoord laat zien dat voor overheidssectoren goed mogelijk is om medewerkers naar behoren te belonen nu de inflatie echt toeslaat.” Laat voorzitter CNV Overheid Patrick Fey weten in reactie op het behaalde onderhandelaarsresultaat voor een nieuwe cao Waterschappen.

Belangrijkste punten van het akkoord

CNV heeft met FNV en de werkgever een onderhandelaarsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de sector Waterschappen. De cao heeft een looptijd van een jaar. De werknemers die in heel Nederland onze voeten droog houden krijgen het volgende:

  • Loonsverhoging van € 125 euro in de schalen en,
  • in totaal 5 procent, door loonsverhogingen in januari en in juli 2023. Door het nominale bedrag gaan werknemers in de lagere schalen er wel meer dan 10% op vooruit.
  • In december van dit jaar wordt er €1000 bruto uitgekeerd
  • De kilometervergoeding woon/werk gaat naar €0,21 en voor zakelijke kilometers naar €0,37 (waarvan €0,16 bruto)
  • Vanaf 1 januari wordt het minimumloon opgetrokken naar €14

Waardering

Onderhandelaar CNV Overheid Arno van Voorden spreekt van een goed resultaat. ‘We zijn blij met dit resultaat. Het is duidelijk dat de werkgever zijn medewerkers waardeert. Als je kijkt naar hoe dit akkoord uitwerkt in de loonschalen dan zit je tussen de 7 en 11 procent. Dat is ook echt nodig in deze voor velen financieel heel moeilijke tijd. Het zou goed zijn als er in andere overheidssectoren goed naar deze cao gekeken wordt.’

Oproep

‘Dit akkoord laat zien dat voor overheidssectoren goed mogelijk is om medewerkers naar behoren te belonen nu de inflatie echt toeslaat. In andere onderhandelingen, zoals bij gemeenten, Grondstoffen Energie en Omgeving (GEO) en de SVB, lukt dat nog niet,’ geeft voorzitter Patrick Fey aan en doet een oproep aan de onderhandelaars in de genoemde sectoren. ‘We roepen de onderhandelaars aan deze tafels op om dit akkoord mee te nemen in hun overwegingen. Ten slotte is het voor de hele overheid belangrijk om zijn medewerkers adequaat te belonen en daarmee te behouden. Als dat niet gebeurt, dreigt een uittocht van werknemers die de hele maatschappij raakt.’

Stemmen

CNV Overheid legt het akkoord met een positief advies aan zijn leden voor. Die kunnen stemmen tot 17 december.