CNV bereikt onderhandelaarsresultaat met KPN over nieuwe cao

'Cao bij KPN gaat komende twee jaar flink veranderen'

CNV Publieke Diensten, KPN en de andere bonden hebben een baanbrekend onderhandelaarsresultaat bereikt over een nieuwe cao, die loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. Deze tweejarige overeenkomst belooft ingrijpende veranderingen in de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 9.000 KPN-medewerkers.

Vereenvoudiging en versterking van arbeidsvoorwaarden

De nieuwe cao maakt het loonstructuur eenvoudiger en zet een aanzienlijk deel van het variabele loon om in vast loon, wat een positief effect heeft op het pensioen. Vanaf 2025 kunnen werknemers gebruikmaken van een 'Flex en Boost'-spaarpotje, dat zij kunnen inzetten voor diverse doeleinden, zoals huisverduurzaming, aflossing van studieschulden, aankoop van KPN-aandelen, of als direct inkomen.

Loonsverhogingen en secundaire voordelen

De loonsverhoging is afhankelijk van de salarisschaal, waarbij werknemers in lagere schalen relatief het meeste voordeel ervaren:

  • 3% verhoging per 1 februari 2024
  • 2,5% per 1 juli 2024
  • 3% per 1 januari 2025

Bovendien wordt het systeem van relatieve salarispositie (RSP) verbeterd, wat werknemers betere salarisperspectieven biedt. Secundair profiteren werknemers van uitgebreid geboorteverlof, gelijkgetrokken stagevergoedingen, en een ongewijzigde voortzetting van het sociaal plan tot eind 2026. Bij rouw krijgen werknemers standaard vijf dagen betaald verlof, met ruimte voor maatwerkafspraken.

Maatwerk voor werknemers

Voor werknemers die in hun privéleven te maken krijgen met een ingrijpend verlies, is het belangrijk dat de werkgever daar op een goede manier mee omgaat, om langdurige uitval te voorkomen. Het CNV vraagt hier al geruime tijd aandacht voor, onder meer met een gratis handreiking ‘Hoe werkt rouw?’. CNV-onderhandelaar Aynur Polat prijst met name de moderne en groene secundaire arbeidsvoorwaarden. 'Van ondersteuning bij studieschulden tot aanmoediging van duurzame huisverduurzaming, KPN levert een significante bijdrage aan het welzijn van haar werknemers.' Zij benadrukt ook het belang van maatwerk bij rouw en menopauzale klachten, waarbij flexibiliteit in werktijden en werkbelasting wordt geboden. 'Bij verlies van een dierbare heeft een medewerker in elk geval recht op vijf dagen betaald verlof. Maar tegelijkertijd hebben we expliciet benoemd dat zo’n situatie vraagt om maatwerkafspraken. Als dat nodig is, is daar ruimte voor. Maatwerk is ook voor de omgang met klachten rond menstruatie, overgang en postmenopauze het uitgangspunt.'

Een positieve toekomst

Het akkoord geeft oplossingsrichtingen aan, zoals flexibiliteit in werkuren, werkbelasting en werkplek. Denk hierbij aan flexibele werktijden, thuiswerken en extra pauzes. Stagevergoedingen staan voortaan los van het opleidingsniveau: iedereen krijgt hetzelfde

Leden aan zet

Het akkoord, dat nu ter goedkeuring aan de leden van CNV wordt voorgelegd, lijkt een stap in de richting van meer werknemersinvloed en verbeterde arbeidsvoorwaarden, wat bijdraagt aan zowel de tevredenheid als de productiviteit van het personeel bij KPN.

Bekijk het onderhandelaarsresultaat