Rouw hang je, ook tijdens de feestdagen, niet aan de kapstok

Vraag de handreiking Hoe werkt rouw? aan

Dit jaar heeft CNV zich wederom ingezet om bewustzijn te creëren over rouw op de werkvloer. Belangrijk omdat langdurige uitval door rouw gemiddeld bijna 200 dagen is en omdat er tegenstellingen in visies bij werkgevers blijven bestaan. Sommige leidinggevenden zien werk en privé als strikt gescheiden, rouw hang je maar aan de kapstok hangt wanneer je op je werk bent. Gelukkig erkennen ook veel leidinggevenden het belang van een goed rouwbeleid en zetten onze handreiking 'Hoe werkt rouw?' praktisch in.

De handreiking Hoe werkt rouw? geeft iedere leidinggevende of collega die te maken krijgt met een rouwende medewerker of collega waardevolle informatie en inzichten. In de handreiking bieden we ook veel praktische tips aan. Hier willen we nu een paar tips voor de feestdagen aan toevoegen. Want niet iedereen is feestelijk gestemd in deze periode.

Vraag wat je medewerker of collega nodig heeft

Rouw is maatwerk. Iedereen rouwt anders en heeft andere behoeften. Sommigen vinden geen troost in de feestelijkheden, willen geen kerstboom of kerstdiner, terwijl anderen juist de vreugde van Kerstmis omarmen, mogelijk zelfs uitbundiger dan voorheen. Het is belangrijk om te vragen wat je medewerker of collega nodig heeft. Misschien verkiest iemand het om niet te werken vanwege overweldigend verdriet, of juist wel, als een vorm van afleiding.

Stel open vragen

Vraag ook of je collega het op prijs stelt om deel te nemen aan extra activiteiten op het werk tijdens de feestdagen of dat ze liever wat tijd alleen hebben. Zoals we in onze podcastserie Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok hebben besproken, kan een simpel appje of telefoontje al veel betekenen. Wil je aan iemand vragen hoe het gaat, let dan op de setting. Goedbedoelde vragen kunnen pijnlijk zijn tijdens een kerstborrel of viering op het werk. Stel open, neutrale vragen zoals ' Hoe zijn deze dagen voor jou?’.

Toon belangstelling

Het tonen van belangstelling is altijd beter dan negeren, maar wees bewust van de omgeving, stuur niet te veel en vul niets in. Rouw maakt onvermijdelijk deel uit van de werkomgeving, dus laten we ook deze maand goed voor elkaar zorgen.

Meer info over Rouw op het werk

Wil je meer informatie over rouw en wat CNV te bieden heeft op dit onderwerp? Neem dan een kijkje op de themapagina Rouw op het werk. Daar vind je ervaringsverhalen, de podcastserie Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok, het trainingsaanbod en nog veel meer.

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk